Lezing Kristof Reulens

In het kader van de tentoonstelling Licht op landschap – kunstenaarskolonies in België in het Noord-Veluws Museum geeft Kristof Reulens, conservator van het Emile Van Dorenmuseum (Genk, België) een lezing. Hij duikt in de lezing ‘Genck, een station d’artistes (1840-1940)’ onder in de geschiedenis van het kunstenaarsoord en zijn landschap.

In de 19e eeuw was Genk - toen nog geschreven als Genck - een uitgestrekt Kempisch boerendorp in het hart van de Belgisch-Limburgse Kempen. Rond het kleine dorpscentrum lagen verschillende gehuchten, uitgestrooid te midden van weidse landschappen, zompige moerasgronden, ontelbare spiegelende vijvers en uitgestrekte heidegronden. Vóór 1874 stopte er geen trein en was de postkoets het enige vervoermiddel om er te geraken. Maar dat weerhield kunstenaars er niet van om rond 1840 op ontdekkingstocht te gaan naar dit verborgen schildersparadijs. Op hetzelfde moment ontdekten ook geologen, entomologen, botanici en allerhande wetenschappers het ongerepte landschap. Hôtel de la Cloche, en later Hôtel des Artistes, waren hun geliefkoosde verblijfsplaatsen.

Tussen 1840 en 1940 bezochten ruim driehonderd landschapsschilders het Kempendorp. Zij maakten Genk tot een kunstenaarsdorp pur sang. Met lede ogen zagen zij vanaf de eerste jaren van de 20e eeuw hun geliefde landschap ten prooi vallen aan de opkomende mijnindustrie. Het idyllische dorpje Genk, zoals zij het kenden, zou op amper enkele tientallen jaren tijd uitgroeien tot de derde grootste industriële pool van Vlaanderen.
Winckelweg NUNSPEET, Nederland

Contact

http://www.noord-veluws-museum.nl
0341 250 560
Data
Op: 25-04-2018
Van: 20:00
Tot: 00:00

Toelichting

Wo 25 april 2018 20:00 – 22:00 uur.