Crashsite Oudeweg
Spitfire stort neer bij Zilverbeekje
Begin november 1944 was het druk in de lucht. Er werd veel gebombardeerd. Op zondagmorgen 5 november ontploften er op meerdere plaatsen bommen. Een niet ontplofte bom, een blindganger, werd gemarkeerd en de volgende dag tot ontploffing gebracht. Maandag 6 november was het weer raak: bommen aan de Klarenweg in Hulshorst en langs de Harderwijkerweg tussen Nunspeet en Hulshorst. Een tiental huizen liep schade op. Om half vier ’s middags vielen er vier bommen bij het station in Hulshorst. Geen persoonlijke ongelukken, maar wel schade.
Het was diezelfde middag ongeveer vijf uur toen een vliegtuig brandend neerstortte in de buurt van het Zilverbeekje in Hulshorst. Het was John Burton Shillitoe, een 23-jarige Engelse piloot. Hij was ’s middags met zijn SuperMarine Spitfire LF MK IX met registratie PT-649 opgestegen van de Belgische basis Grimbergen. Zijn doel was een ‘gewapende verkenning’ (reconnaissance) langs de spoorlijn Zwolle–Amersfoort. Dat betekende treinen uitschakelen en vrachtauto’s op de weg vernielen. Shillitoe was die dag niet alleen onderweg. Er vlogen in totaal 127 verkenningstoestellen. Het waren Spitfires, Mustangs, Mosquito’s en Typhoons. Het Duitse afweergeschut was op veel plaatsen actief. Het toestel van Shillitoe werd door iets geraakt, verloor een vleugel en dook naar de grond. Voor de piloot was er geen mogelijkheid meer om nog uit het brandende toestel te springen.
Boer Wouter Schoonhoven die aan de Bovenweg in Hulshorst woonde zag het gebeuren. Op lage hoogte breekt de linkervleugel af. Brokstukken komen neer in het Leuvenumse bos nabij het CNV kamp (nu aan de andere kant van de snelweg). De rest van het toestel komt neer nabij het Zilverbeeklje in Hulshorst. Piloot Frederick Crozier die achter Shillitoe vliegt schrijft na de oorlog een brief aan de weduwe Shillitoe; “het gebeurde op hele lage hoogte, ongeveer 200 voet, de klap was groot en “Peter” moet op slag dood zijn geweest”.
De volgende morgen werd de piloot in nabijheid van het toestel gevonden. Het dode lichaam was door de Duisters tegen een boom aangezet om mensen in de omgeving angst aan te jagen. Er wordt gezegd dat het toestel van Shillitoe onbedoeld is geraakt door het vuur van een collega piloot. Boer Schoonhoven verklaart na de oorlog dat er in die periode geen Duits afweergeschut aanwezig was nabij Hulshorst. Daarmee lijkt dit verhaal te worden bevestigd. De brief van piloot Crozier aan de weduwe van Shillitoe brengt, wellicht bewust, geen duidelijkheid. John Burton (‘Peter’) Shillitoe wordt op 09 november 1944 begraven op de begraafplaats aan de Eperweg en daar is zijn graf nog steeds te vinden.




John Burton (‘Peter’) Shillitoe
John Burton Shillitoe wordt geboren op 25 juli 1921 in Kirk Hammerton een klein dorp ongeveer zestien kilometer ten westen van Engelse stad York en is de zoon John Shillitoe en Alice Annie Shillitoe née Burton. Hij studeert op de St. Peters School in York. Hij is muzikaal en sportief. Hij roeit en doet aan “Fourball Foursomes”. Hij trouwt op 25 juli 1942 (op z’n verjaardag) met Joan Winifred Andrews. Op 28 oktober 1944 krijgen zij een dochter; Carolyn June. Dit is 9 dagen voordat John Shillitoe om het leven komt… John heeft zijn dochter éénmaal gezien toen ze vier dagen oud was.Na de oorlog heeft de weduwe Joan en dochter Carolyn samengewoond met een grootmoeder op Cricklade Avenue in Londen. John Burton Shillitoe wordt herdacht op het oorlogsmonument van Kirk Hammerton nabij kerk van de Heilige Johannes de Doper en op een plaguette in de St Margaret’s kerk, Cricklade Avenue, Streatham Hill in London. Dit was de kerk nabij het woonadres van de familie na de oorlog en de kerk waar John en Joan waren getrouwd.
Op zeker moment heeft John besloten dat hij de naam Peter mooier vond. Dochter Carolyn vermoedt dat hij hierbij is geïnspireerd door de naam van zijn school; St. Peters School. Familie, vrienden en collega’s noemden hem consequent Peter. Op de plaquette in de St. Margaret’s kerk wordt hij ook herdacht als Peter Shillitoe.
In 2006 plaatst Beert Schoonhoven op de crashplek nabij het Zilverbeekje in Hulshorst een houten kruis ter nagedachtenis aan John Burton Shillitoe. Bron: o.a. Elspeet Historie



