Kunst en Cultuur

Nunspeet: een kunstwaardige gemeente

Dat kunst een belangrijke pijler is in de dorpen, wordt al snel duidelijk tijdens een bezoek aan Nunspeet, Vierhouten, Elspeet en Hulshorst. Kunst kom je behalve in de musea tegen in het straatbeeld, tijdens de evenementen maar ook in de restaurants en hotels. Soms letterlijk, maar zeker ook figuurlijk. Want ook op de kookkunsten zijn we trots. In onze gemeente kun je genieten van een uitzonderlijk breed en kwalitatief hoogstaand culinair aanbod. Ook nu zijn er nog vele kunstenaars actief in de gemeente Nunspeet. Nunspeet is aangesloten bij euroArt, een Europese federatie van voormalige kunstenaarskolonies.

Kunst en Cultuur Musea

In het Noord-Veluws Museum in Nunspeet kun je een grote kunstcollectie bewonderen van kunstenaars die tussen 1890 en 1950 werkten op de noordelijke Veluwe. En dat waren er nogal wat! Vanaf 1880 ontstond in de steden in toenemende mate waardering voor de ongerepte natuur en het leven op het platteland. De vraag naar schilderijen met deze thema’s neemt toe. Langzamerhand vormt zich eind negentiende eeuw een kunstenaarsgroep in Nunspeet en Elspeet. De vraag naar hun schilderijen was groot. Zowel in de Nederlandse steden, maar ook in het buitenland. Het Noord-Veluws Museum heeft hiervan een unieke collectie. In Elspeet kun je sinds dit jaar naar het gloednieuwe Historisch Museum Elspeet. Het museum is gevestigd middenin het centrum in de voormalige brandweerkazerne. In hetzelfde gebouw is ook het nieuwe VVV kantoor gevestigd. In de Veluvine zijn vaste exposities in de Academiezaal en wisselende exposities in het gebouw.

Uit de Kunst bezig zijn

Ook niet professionele kunstenaars kunnen in de gemeente Nunspeet hun creativiteit kwijt. Voor jong en oud, meer en minder geoefenden organiseert de Vrije Academie Nunspeet verschillende cursussen in onder meer schilderen, tekenen, keramiek, boetseren en beeldhouwen. Ieder cursusjaar wordt afgesloten met een expositie. Enkele cursisten, die hun eindcertificaat hebben behaald, mogen hun werk tentoonstellen in de Rabozaal van het Noord-Veluws Museum. Een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen deze twee Nunspeetse instituten voor de schone kunsten.

Kunst in het straatbeeld

Dat kunst een belangrijk onderscheidend kenmerk van onze gemeente is, word je al snel duidelijk tijdens een wandeling door de dorpskernen, een bezoek aan de evenementen, de restaurants en de hotels. Een bijzondere uiting vormen de muurgedichten. De Stichting Muurgedichten Nunspeet wil van Nunspeet een ‘gedichtendorp’ maken. Daarom tref je overal gedichten aan van meer en minder bekende dichters. Bijvoorbeeld op het monumentale station van Hulshorst. De stichting heeft een bundel uitgegeven met de gedichten en plattegronden, zodat je zelf een poëtische fiets of wandelroute kan samenstellen. In Vierhouten kun je in de buitenlucht de houten sculpturen van Sander Boom bewonderen. Deze Kampioen Sculptuurzagen heeft verschillende prachtige kunstobjecten gemaakt, waaronder een heus edelhert. Maar alleen het gewei is echt, want dit naar ware grootte gemaakte prachtbeest is van hout. Net als de drie kunstig vormgeven banken die de kunstenaar voor het dorp maakte. In Nunspeet staat het Kunstsnoer; dit zijn kunstvitrines, waarin een aantal keer per jaar volgens een nieuw thema kunst te zien is. De invulling wordt verzorgd door de Kunstsoos en is steeds zeer origineel en afwisselend. Een openluchttentoonstelling dus eigenlijk!

Kunstkolonies verenigd in euroArt

EuroArtDe kunstenaarskolonie als fenomeen ontstond in de eerste helft van de 19e eeuw, toen de kunstenaars, vooral de schilders, naar het platteland begonnen te reizen. Ze werden evenzeer gedreven door het verlangen naar een eenvoudiger, natuurlijker bestaan als door de wens zich te ontdoen van het academisme in de kunst. Naast het landschap bleek de lokale bevolking een rijke inspiratiebron. Met de schilders kwamen vrienden uit vele disciplines; schrijvers, dichters, componisten, vertegenwoordigers van de muziek- en theaterwereld en in hun kielzog kunstcritici en kunstverzamelaars. De kunstenaarskolonie werd voor hen een ontmoetingsplaats. In sommige gevallen ontwikkelde zich een gemeenschap met een idealistisch doel. Nadat over de nieuwe fenomenen was geschreven, begonnen de koloniën met hun bijzondere charme toeristen aan te trekken. Sinds eind vorige eeuw is er een heropleving van de Europese kunstenaarskolonie. Er werden boeken over gepubliceerd over het roemruchte verleden van de verschillende oorden en er werden tentoonstellingen georganiseerd. In veel voormalige kunstenaarskolonies werden musea en galerijen opgericht. Het artistieke erfgoed kreeg een tweede leven. Euroart is in 1994 opgericht in Brussel en biedt een platform voor deze dorpen en steden met hun bijzondere verleden. De federatie heeft als doel mogelijkheden te creëren voor een nieuwe – gezamenlijke – artistieke toekomst.