Kijktuinen Nunspeet

Tussen het Veluwse bos en de oude Zuiderzeestraatweg in Nunspeet liggen de ruim vier hectare grote Kijktuinen Nunspeet, waarvan twee ha. aangelegd met thematische tuinen, ontworpen door tuin- en landschapsarchitect L.J. Goedegebuure. Met veel liefde en oog voor detail zijn karaktervolle tuinen gecreëerd die elk een eigen sfeer uitstralen. Naast deze bron van inspiratie zijn in Kijktuinen Nunspeet tal van andere activiteiten te beleven zoals het blotevoetenpad en de (maïs)doolhoven. Iedere maand vindt minstens één speciale themadag met rondleidingen plaats.
De Kijktuinen bestaan al meer dan 20 jaar. Een oude schaftkeet deed dienst als kassa annex entree en van de tuinen waren alleen de Rozentuin, de Kleurenborders, de Seizoensborders en een plantenvoorraad in de vorm van moerplantenbedden aangelegd. De entree met parkeerplaatsen en een haag langs de weg, dat was het. De rest was ingericht als bloemrijk gras met mengsels van eenjarige wildbloemen. In de jaren daarna zijn toen achtereenvolgens de Rotstuin, het Alhambraplein, de Schaduwtuin, de Kruidentuin, de Grassentuin en de Bollen- en Knollentuin aangelegd. Als laatste, jongste tuin is de Veentuin, zeer bijzonder, aangelegd.
Inmiddels is daarbij ook nog een 2ha. groot doolhof gedeelte aangelegd, bestaande uit een groot maisdoolhof als ook kleinere doolhoven. Zo zijn er diverse doolhofspelletjes en puzzels maar ook een kisten doolhof voor de allerkleinsten en een palendoolhof. De diverse doolhoven bestaan uit enkele km’s aan paden opgedeeld in de eerder genoemde doolhoven in diverse moeilijkheden voor jong en oud.
Ook beschikt Kijktuinen Nunspeet over een prachtig blotevoetenpad. Dit is een ruim 1 km lang pad met verschillende sensaties voor je voeten. Spelenderwijs kennismaken met natuur, bloemen, planten en andere tuinbouw materialen is de gedachte achter het blotevoetenpad.
Klauteren over boomstammen, glibberen over rotsen, maar ook het zand, de grond en de boomschors tussen je tenen voelen in het bos. Soms loop je over een gazonnetje; daarna over het hoge gras van de prairie. Hoe voelt het lopen over iets heel anders als vijverplastic of antiworteldoek of over een rioolbuis als evenwichtsbalk?
Houten bruggetjes, evenwichtsbalken, bungelbanken, een uitkijkboom, wilgentenen, zand, modder, bospaden, stapstenen, keien, houten stapstenen van boomschijven, van alles kom je tegen op je ontdekkingsreis over het blotevoetenpad.
Op verzoek van de vele bezoekers van Kijktuinen Nunspeet is het al enkele jaren mogelijk om op kleine schaal diverse soorten planten, zoals vaste planten, grassen, bollen, knollen, eenjarigen en kruiden te kopen bij een bezoek aan de Kijktuinen Nunspeet. Vanwege de groeiende vraag is het vanaf 2014 mogelijk gemaakt planten te kopen afzonderlijk van een bezoek aan Kijktuinen Nunspeet, dit kan in onze kwekerij cq. plantenverkoop.

Kienschulpenweg 26, 8071 ZK NUNSPEET, Nederland
Vind route