Excursieprogramma Zomer Nunspeet uit de Kunst

Nunspeet uit de Kunst organiseert dit zomerseizoen diverse activiteiten voor jong en oud. Zowel toeristen als inwoners kunnen genieten van allerlei leuke uitstapjes en interessante excursies.

Nunspeet uit de Kunst organiseert dit zomerseizoen diverse activiteiten voor jong en oud.
Zowel toeristen als inwoners kunnen genieten van allerlei leuke uitstapjes en interessante excursies. Leer de natuur eens van een andere kant kennen tijdens een stiltewandeling, ga speuren naar sporen of hoor de indrukwekkende verhalen bij Het Verscholen Dorp. Ook in de dorpskern van Nunspeet kun je mee met een leuke vertelwandeling. En wil je genieten van een heerlijke kop soep bij het iconische Aortjes Huus? Lees dan verder, meld je aan en ga mee!

Wildsporen-Bosexcursies vanaf twee locaties

Iedere dinsdag kun je mee met gids Gerrie op een spannende tocht: de Wildsporen-Bosexcursie! Vanaf parkeerplaats Stakenberg wordt er een mooie wandeling gemaakt door de weidse natuur tussen Elspeet en Nunspeet. Onderweg wordt er van alles verteld over het gebied en de dieren die er leven. Ga mee op zoek naar sporen en ontdek het grotendeels verborgen leven… Door haar jarenlange ervaring is Gerrie zeer bedreven in het oppikken van wildsporen. Er is dus zeker een kans dat je tijdens de wandeling wat gaat zien. Je kunt iedere dinsdag mee met deze wandeling vanuit Stakenberg. Ook kun je op 19 juli en 2, 16 en 30 augustus mee met de Wildsporen-Bosexcursie vanaf de parkeerplaats bij Mennorode in Elspeet. De wandeling duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Voor starttijden: zie onze agenda, kosten € 9,50 p.p.; graag aanmelden!

Kinderspeurtocht in de Natuur (met speurneuzendiploma)

Iedere woensdag van 19 juli t/m eind augustus kunnen kinderen mee op speurtocht met een echte natuurgids. Tijdens deze leuke activiteit zullen zij van alles horen over hoe dieren en insecten leven, kunnen ze lekker rondneuzen in de omgeving en wroeten in de grond. Aan het eind verdienen zij een echt speurneuzendiploma. Starttijd is iedere week 13.30 uur, verzamelen en vertrek is vanaf de parkeerplaats Stakenberg. Aanmelden bij VVV Nunspeet of VVV Elspeet is verplicht. De kosten zijn € 8,00 per persoon.

Rondleiding bij Verscholen Dorp

Het Verscholen dorp… momenteel drie nagebouwde hutten in het bos bij Vierhouten. Tijdens de oorlog was deze plek een redding voor velen. Het is bijna onvoorstelbaar hoe mensen hier geleefd hebben, wat er voor heldendaden werden verricht om dit mogelijk te maken en wat een vreselijk leed er uiteindelijk voor een aantal onderduikers wachtte, terwijl gelukkig het grootste deel elders een veilig heenkomen vond. Een aantal deskundige gidsen van de Stichting Het Verscholen Dorp vertelt je er graag alles over. Iedere zaterdagochtend om 10.30 uur en woensdagmiddag om 13.30 uur in de zomervakantie (van 15 juli t/m 26 augustus) zijn er rondleidingen, je hoeft je hier niet voor op te geven maar kunt je melden bij Het Verscholen Dorp. Een vrijwillige bijdrage van € 2,00 (€ 1,00 voor kinderen tot 12 jaar) wordt op prijs gesteld. Kijk voor alle data en tijden in de agenda.

Wandeling naar Aortjes Huus

Ken je het Aortjes Huus, een schattig klein huisje midden in de bossen? Wat heeft zich hier afgespeeld, wie woonde hier en hoe leefden zij… Je gaat het horen en zien tijdens deze wandeling naar het huisje, en kunt dan met eigen ogen het kleine keukentje en de bedstedes bewonderen. Geniet van een echte ‘boeren’ kop soep voor je aan de terugweg begint. Leuke foto’s gegarandeerd! Onderweg wordt er ook nog van alles van alles verteld over de flora en fauna, dus je zult vol indrukken en met een goedgevulde maag terugkomen van deze wandeling. Ga mee op 28 juli, 11 of 25 augustus. Vertrek is 12.00 uur vanaf de parkeerplaats bij Speelweide Stakenberg, opgeven is verplicht; dit kan bij VVV Nunspeet of VVV Elspeet. De kosten inclusief soep, koffie en thee zijn € 15,00 per persoon.

Vertelwandeling door Nunspeet

Nunspeet lijkt misschien een jong dorp, toch heeft dit pittoreske Veluwse dorp al een rijke historie. Wist je bijvoorbeeld dat de eerste bouw op de plek van de Dorpskerk al rond de 12e eeuw was, en dat er in 1551 al een herberg in Nunspeet was? Erg interessant is natuurlijk het verleden als kunstenaarsdorp, maar ook de opkomst van diverse vormen van wonen, werken en vervoer zijn in onder andere het stratenplan nog terug te zien. Een deskundige gids van de historische vereniging Nuwenspete neemt je met een wandeling van zo’n 5 km mee langs verborgen pareltjes en geheime plekjes, door prachtige parken en indrukwekkende monumenten. De verhalen over de oorlogen zullen zeker ook langskomen. Je zult onderweg natuurlijk ook diverse kunstwerken zien en niet te vergeten prachtige muurgedichten! Bovendien zie je de woningen waar bekende Nunspeetse kunstenaars hebben gewoond. Deze wandeling vindt plaats op 14 juli en 9 en 30 augustus, vertrek is om 13.30 uur vanaf VVV Nunspeet aan de Dorpsstraat 23. Deelname: € 5,00 p.p. v.a. 6 jaar, reserveren is verplicht bij VVV Nunspeet of VVV Elspeet. Minimale deelname is 10 personen.

Stiltewandeling

Een bijzondere en heilzame ervaring om je dag mee te starten: de Stiltewandeling! Kom tot rust, stap even uit het geraas van alledag en geniet van de stilte in de natuur. Laat de geluiden van de natuur op je inwerken en kijk wat het met je doet. Al je zintuigen worden geprikkeld en tegelijkertijd raak je ontprikkeld. Met deze wandeling richt je de aandacht op jezelf en de natuur om je heen. Wat hoor, ruik, zie en wat voel ik. Een bijzondere wandeling! Je kunt mee met deze wandeling op 8 en 14 juli en 25 augustus. Startlocatie is de parkeerplaats Stakenberg, vertrek is om 7.00 uur en de kosten zijn € 5,00 per persoon.

Voor alle excursies, behalve naar het Verscholen Dorp, geldt: reserveren verplicht bij VVV Nunspeet (0341-274747) of Elspeet (0577-491450).

 

Afbeeldingen voor de pers © VVV Nunspeet uit de Kunst:
Afbeeldingen voor narrowcasting of facebook: