Expositie Noord-Veluws Museum: Kitty van der Mijll Dekker en Hermann Fischer

Kitty van der Mijll Dekker en haar man Hermann Fischer zijn allebei rond 1930 opgeleid aan Bauhaus, een voor die tijd moderne hogeschool in het Duitse Dessau. Daar leren ze  kunst ontwerpen die ook in productie kan worden vervaardigd door de industrie. Modern design is op die manier niet alleen voor de elite bereikbaar. Kitty wordt later bekend om de vernieuwing van de oudhollandse keukendoek. Vanuit Nederland is er belangstelling voor deze hogeschool van De Stijl kunstenaars, zoals Piet Mondriaan en Theo van Doesburg en architecten als P.P.J. Oud.

Kitty van der Mijl Dekker (1908-2004) wil als jong meisje al graag architect worden. De tijd is dan nog niet rijp voor vrouwen op de bouwplaats. Ze neemt  daarom eerst les bij interieurarchitect Cor Alons. Vervolgens schrijft ze zich in bij Bauhaus. Daar vinden ze vrouwen echter meer geschikt voor weven dan werken met zwaardere materialen als metaal en steen. Kitty heeft geen spijt gekregen van haar opleiding en gaat na haar afstuderen zelf les geven aan de Gerrit Rietveld Academie.

Hermann Fischer (1898-1974) meldt zich bij Bauhaus in 1928 en wordt na de vooropleiding toegelaten op de afdeling ‘Wandmalerei’. In 1930 wordt hij door Bauhaus ingezet voor projecten in de sociale woningbouw. Als interieurarchitect in opleiding tekent hij niet alleen maar doet ook voorstellen voor de kleur van de wanden. Daarnaast ontwerpt hij voor een behangfabriek. Hermann leert ook weven en bouwt een tafelweefgetouw voor zijn eindexamen.

In 1932 richten Kitty en Herman in Nunspeet en ontwerp- en handweefatelier op. Kitty krijgt voor haar kleden internationaal waardering en ontwerpt voor het koningshuis diverse malen damast met historische motieven. Deze worden industrieel vervaardigd volgens de principes van Bauhaus.

Hermann zet zich in de Bauhaus-traditie in voor ‘gesamtkunst’. Voor overheids-gebouwen werkt hij samen met architecten en beeldhouwers door tapijten te knopen en gordijn- en meubelstof te weven.

In het Noord-Veluws Museum wijden ze een expositie aan de weefkunst van het echtpaar. Met als centraal object het tafelweefgetouw gemaakt door Hermann Fischer waarop zij proeflappen weefden. Ze laten met name zien hoe revolutionair zij te werk gingen door bijvoorbeeld cellofaan mee te weven.

Daarnaast laten zij je als bezoeker graag de theedoeken bewonderen die Kitty van der Mijll Dekker ontwierp voor de fabriek Van Dissel. Verder is te zien dat zij en Hermann Fischer zelfs hofleverancier waren.

De expositie wordt niet alleen gehouden in het Noord-Veluws Museum, maar tijdens de voorjaars- en meivakantie ook in het naastgelegen huis waar Kitty en Hermann weefden en woonden. De expositie begint vanaf 28 januari en duurt tot en met 29 mei. 

Winckelweg 17a, 8071 DN Nunspeet, NL
Get directions

Locatie

Noord-Veluws Museum

Contact

https://www.noord-veluws-museum.nl/bauhaus-in-nunspeet-1934-1967-kitty-van-der-mijll-dekker-en-hermann-fischer/

Data
Van: 28-01-2023 00:00
Tot: 29-05-2023 00:00