Geschiedenis

Leven in Nunspeet: van vroeger naar vandaag

De gemeente Nunspeet is van oudsher een agrarische gemeenschap. Door stijgende bevolkingsaantallen namen de arbeidskrachten in de regio drastisch toe. Dalende lonen en hoge werkeloosheid waren het gevolg. Velen trokken weg naar het Westen of naar Drenthe. Bestrijden van de werkeloosheid werd van steeds groter belang. In Nunspeet werden een katoenfabriek en katoenververij opgericht. Gemeentelijke bebossingsprojecten hielpen werkelozen aan werk. Aanleg van wegen en het spoor haalde Nunspeet uit het isolement. De dorpskernen werden aantrekkelijk voor nieuwe inwoners, kunstenaars en toeristen. Meer lezen over de ontwikkeling van de gemeente Nunspeet?

img

Tweede Wereldoorlog en Herdenking

Nunspeet werd op 19 april 1945 bevrijd door de Canadezen. Op die dag is er traditiegetrouw een herdenkingsplechtigheid. In 2016 en 2020 rijdt tevens een colonne historische militaire voertuigen de Elspeet Memorial Tour. Wil je meer weten over wat er zich tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld? Lees hier verder en ontdek alle monumenten. Op de zeven ‘crashsites’ in de gemeente zijn herinneringszuilen geplaatst. Plaquettes op de zuilen beschrijven wat zich op die plek heeft afgespeeld. Meer lezen…?

De kerk is hier nog steeds de hoeksteen

n de gemeente Nunspeet staat in het bijzonder Elspeet bekend als een kerkelijk dorp. Naast plaatsen zoals Staphorst en Urk staat Elspeet te boek als één van de bolwerken van de zogenaamde Biblebelt (de Bijbelgordel). Dit is een brede strook die loopt van Zeeland naar Overijssel. In dit gebied wonen relatief veel bevindelijk gereformeerden. De kerken worden er nog steeds drukbezocht. In het vakantieseizoen ook door gelijkgezinden uit andere delen van het land. Meer lezen…?

img
img

De historie van Gemeente Nunspeet

De gemeente Nunspeet heeft een boeiende bestuurlijke geschiedenis. Al vanaf voor het jaar 1000 behoorde Nunspeet tot de gemeente Ermelo. Wil je weten hoe Nunspeet, Elspeet, Hulshorst en Vierhouten samen een gemeente werden? Lees dan verder over de schout, de ambtsjonkers, de Bataafse Republiek, de Franse tijd, de grondwetsherzieningen en gemeentelijk herindelingen. Leer hoe in 1972, na anderhalve eeuw van spanningen, Ermelo definitief werd afgesplitst. Dit was opmerkelijk. Want juist in die periode werden gemeenten weer samengevoegd. Lees meer…

Verhalen van vroeger

De rijke geschiedenis van de gemeente Nunspeet heeft geleid tot veel verhalen. Sommige verhalen zijn waargebeurd. Andere verhalen zijn eerder sagen, mythen of geruchten. Maar bevatten heel misschien toch een kern van waarheid? Wil je meer weten over: de sage van het Ronde Huis, het bijzondere en waargebeurde verhaal over het onderduikerskamp “Verscholen Dorp” in Vierhouten, de legende van Eibertje, de eeuwenoude grafheuvels en de verhalen rondom de opvang van bleekneusjes?  Lees dan verder.
Wil je meer weten over de opvang van vele Belgische vluchtelingen tijdens WOI? Lees dan hier verder!