Tuinen

Kom genieten van inspirerend groen!

In en rond Nunspeet zijn een aantal zeer interessante tuinen te bezoeken.
Neem bijvoorbeeld een kijkje in de Bijen-natuurtuin aan de Eperweg in Nunspeet In deze vrij toegankelijke tuin kun je de wisselwerking tussen bloemen en bijen bekijken.
In Vierhouten vind je, op het terrein van de Paasheuvel, Heemtuin de Heimanshof met bijzondere, van oorsprong op de Veluwe aanwezige planten en bloemen.
Houd je van natuurlijke tuinen? Neem dan een kijkje bij Hobbykwekerij De Ganzenakkers in Vierhouten, waar je in het seizoen ook je eigen boeket kunt plekken.
Ook bijzonder is De Smallekamp, een kwekerij van bijzondere noot- en vruchtbomen, waar je een prachtige rondwandeling kunt maken en natuurlijk de mooiste grote en kleine bomen vindt.

In de nabijheid van Nunspeet zijn nog veel meer tuinen te bezoeken: denk aan de A. Vogeltuinen bij ’t Harde, waar je niet alleen geneeskrachtige bloemen en planten ziet groeien maar ook een avontuurlijk blotevoetenpad kunt volgen. Ook is een een pluktuin en een gloednieuw Bezoekerscentrum. Op het nabijgelegen landgoed Zwaluwenburg is het prachtig wandelen.
Tussen Nunspeet en ’t Harde is ook de bekende tuin Ampies Berg te vinden. Deze indrukwekkende tuin met een hoge berg en vele planten en bloemen is ’s zomers én rond kerst een bijzondere bezienswaardigheid.
In Elburg zijn de middeleeuwse kloostertuinen, gelegen op een prachtige plek, verstopt  achter eeuwenoude muren, heel bijzonder. Een romantische locatie; je zult hier geregeld bruidspaartjes aantreffen.

Heemtuin Heimanshof

Heemtuin de Heimanshof is één van de oudste heemtuinen van Nederland. Deze landschapstuin, van circa een halve hectare, werd in 1935 aangelegd door werkloze jongeren als werkverschaffingsproject. Na een periode van verwaarlozing hebben vrijwilligers de heemtuin in de negentiger jaren weer in ere hersteld. In de tuin worden alle planten verzameld die van nature op de Veluwe groeien. Op het terrein bevinden zich onder meer wallen met eiken, een varenhoek, een leemkuil, een bloemenweide, een moerasje en een muurtuin. Ook nu nog wordt de heemtuin onderhouden door vrijwilligers uit het hele
land die er elke maand een weekend komen werken in deze prachtige tuin. In de tuinen kun je heerlijk wandelen. De heemtuin ligt verscholen op het terrein van camping De Paasheuvel. Bij de ingang is een informatiebord met daarop de planten en dieren die in de tuin voorkomen. Er zijn vitrines met nestjes en eieren en de tuin beschikt over een verzameling merkwaardige houten groeisels uit de natuur. Er zijn twee wandelroutes van een kwartier uitgezet. Een breder pad, geschikt voor wandelwagens, en een smaller slingerend pad door de tuin. Ook voor kinderen is het een erg leuke wandeling.