Elspeet

Zoveel meer dan een Boer’ndorp op de heide

Wil je mooie en gevarieerde tochten in de natuur maken? Dan moet je zeker naar Elspeet. In en rondom het dorp zijn vele bewegwijzerde routes, die je leiden over de purperen heidevelden, het boerenland en naar de bossen van het Kroondomein. Hier vind je een grote diversiteit aan flora en fauna. In de vroege uurtjes en tegen de avond is het zeker niet ondenkbaar dat je oog in oog komt te staan met Veluws wild. Wil je tussendoor even uitrusten? Dan kun je terecht in het dorp bij prima horecagelegenheden en hun mooie terrassen. Maar er is in Elspeet nog zoveel meer te beleven!

img

Schaapjes tellen op de heide

Niet alleen voor mensen is de heide rondom om Elspeet een prima plaats om te vertoeven, een wandeling of een fietstocht te maken. Ook de bijen en de schapen van de schaapskooi van Elspeet en Vierhouten genieten van dit mooie gebied. In de zomer begrazen ze de heidevelden tussen Elspeet en Vierhouten. Een lust voor het oog als je ze tijdens een mooie heidewandeling tegenkomt. Speciale evenementen zijn Lammetjesdag en het SchaapjesscheerdersfeestLammetjesdag is een megaschattig evenement in de Elspeter Schaapskooi. Op deze dag kun je de nieuwe pasgeboren lammetjes bewonderen … én knuffelen. Tijdens het schaapsscheerdersfeest gaan de wollen winterjassen van de schapen uit. Ze worden dan op traditionele wijze geschoren.

Cultuur in Elspeet: Boer’ndag en boekenmarkt

Tijdens de Boer’ndag op het terrein rondom de gerestaureerde molen De Hoop kun je het boerenverleden herleven. Een dag in het teken van folklore en oude ambachten. Ook vind je er allerlei kraampjes met (streek)producten, landelijke kleding en decoratie.

Op vier zaterdagen in juli en augustus kun je in Elspeet de Veluwse boekenmarkt bezoeken. Deze markt is uitgegroeid tot een landelijke bekende markt met ongeveer 30 kramen uit heel Nederland. Je vindt er kinderboeken, theologieboeken, romans, nieuwe en hele oude boeken. De boekenmarkt is een waar eldorado voor de lezer en verzamelaar.

img
img

Het nieuwe Historisch Museum in Elspeet

Sinds 2017 is er een interessant historisch museum in Elspeet geopend.
Naast een vaste collectie zijn er wisselende tentoonstellingen. Er is gekozen voor een zestal thema’s die karakteristiek zijn voor Elspeet: Archeologie, Schapenteelt, Kerkhistorie, Kunstenaars, klederdracht en bio-industrie.
Behalve veel achtergrondinformatie zijn er ook allerlei prachtige historische voorwerpen te bewonderen, erg leuk! Lees hier meer over het Historisch Museum Elspeet!

In Elspeet is zoveel te beleven