Nunspeet herdenkt WOII

Nunspeet Herdenkt

Op 6 juni 2019 was D-day 75 jaar geleden. Deze dag startte de grootste invasie over zee ooit. 130.000 militairen landden in Normandië om het westen van Europa te bevrijden. Vanaf september 1944 tot mei 1945 was de provincie Gelderland frontlinie in deze strijd, dit begon met Operatie Market Garden. Uiteindelijk werd tussen 12 en 24 april de Veluwe bevrijd en kort hierna volgde de Duitse overgave. Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding zijn vele QR-codes geplaatst bij monumenten uit WOII. Zo kunnen wij de gebeurtenissen uit deze oorlog altijd herdenken.

img
img

Beleven en Beseffen

Er heeft zich in de Tweede Wereldoorlog van alles afgespeeld in de gemeente Nunspeet. Zo zijn er op zeven plekken vliegtuigen neergestort waarbij bemanningen zijn omgekomen. Op deze ‘crash-sites’ zijn herdenkingszuilen geplaatst. Ook zijn er in alle kernen oorlogsmonumenten. In de bossen nabij Vierhouten bevindt zich Het Verscholen Dorp, waar nu drie nagebouwde hutten te zien zijn. Indrukwekkend en prachtig is het gedicht ‘Stil’, daar te lezen. Op allerlei andere plekken in de gemeente Nunspeet kun je iets bijzonders zien of lezen, zodat je kunt beseffen hoe kostbaar nu onze vrede is. Zo zijn er bijvoorbeeld diverse Stolpersteine.

Fiets de Nunspeet Memorial Tour

De Nunspeet Memorial Tour is een fietsroute die bijna alle plekken in de gemeente Nunspeet aandoet waar iets te vertellen is over gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Al fietsend kom je langs crash-sites, langs monumenten en langs plekken waar iets bijzonders gebeurd is. Het is een fietstocht waar je een hele dag voor uit moet trekken, want de totale afstand is 55 kilometer. De gebeurtenissen uit die tijd komen, door je te verdiepen  in de geschiedenis, tot leven en worden samen een indrukwekkend verhaal.

Download hier de GPX routes

De routes zijn te openen met een daarvoor bestemde app

Nunspeet Memorial Tour