Wild op de Veluwe

Ben je avontuurlijk en houd je van de pure natuur? Dan wil je dit niet missen. In de prachtige bos- en heidegebieden kun je onder leiding van ervaren gidsen de Veluwse wildlife te voet of per fiets ontdekken. Uiteraard zonder hond, want anders zie je geen ‘kat’. Uiteraard kun je ook zelf lekker gaan wandelen of fietsen en wild tegenkomen, maar met een gids is die kans toch nét even groter.

Te voet wildspeuren in het Kroondomein

Met Jan Niebeek als inspirerende natuurgids kun je in de bossen rondom Vierhouten/Gortel speuren naar wild. Er is een redelijke kans dat je oog in oog komt te staan met wilde zwijnen, reeën en edelherten. Maar ook als je die niet tegenkomt, is deze wandeling van circa 2 uur door de prachtige natuur de moeite waard. De tochten starten vanuit Gortel, en vinden bij voldoende deelname op dinsdag en donderda plaats. Zie de agenda voor data en tijden.

Wandelen en fietsen in het wild

Gerrit Rekers is behalve natuurgids een professionele natuurfotograaf. Hij begeleidt natuurtochten en geeft diapresentaties. Wil je de natuur en het wild door zijn ogen bekijken? Meld je dan aan voor een van zijn tochten die vertrekken vanuit Vierhouten, Vaassen of Emst. Voor verrekijkers van het Duitse topmerk Steiner heeft Gerrit Rekers al gezorgd. Behalve kortere tochten te voet en per fiets is er ook een wild(e) fietstocht van 25 kilometer. Let op. Deze is best pittig! Aanmelden hiervoor kan bij natuurrondleidingen.

Bronstijd en burlen

In september en begin oktober is de paartijd van de edelherten. Ook wel de bronst genoemd. De mannetjes gaan ‘burlen’ en hopen hiermee de aandacht van een vrouwtje te trekken. Je weet niet wat je hoort! De lokroep galmt door het bos en over de heide.  Tijdens deze periode worden speciale ‘bronstexcursies georganiseerd’. Deze vind je in de agenda!