Eibertjesdag Nunspeet

Eibertjesdag 2017 zal de 25e keer zijn, dat we de folklore naar Nunspeet halen en dat dit bijzondere evenement plaats zal vinden. Eibertjesdag is een jaarlijks terugkerende braderie in Nunspeet op de vrijdag na Hemelvaartsdag. Gedurende de hele dag en avond is er, tussen 10.00 en 18.00 uur, een braderie met ruim 200 kramen.
Eibertjesdag is altijd de vrijdag na Hemelvaartsdag en valt dit keer op vrijdag 26 mei.
De oorsprong van deze jaarmarkt ligt bij 'Eibertje'. Zij leefde omstreeks 1850 in Vierhouten. Zij liep elke week naar Nunspeet om daar eieren te verkopen. De wandeling kan nog steeds worden gemaakt via het zgn. 'Eibertjespad' door de bossen tussen Vierhouten en Nunspeet.
Op het programma staan traditioneel o.a. een korte optocht door ons dorp, presentaties van streekdrachten, volksdansen en demonstraties van oude ambachten.
De optocht van de streekdracht- en dansgroepen vertrekt om 10 uur vanaf de Wheme, ds.de Bouterlaan 5, waarna om ongeveer 10.30 uur een non-stop programma op de markt begint. Ook op een paar andere plekken zullen dansgroepen hun dansen laten zien.
Tevens zijn er op het Marktplein demonstraties van een 15-tal oude ambachten. De volgende ambachten zullen o.a. aanwezig zijn: Bezembinder, Klompenmaker, Sigarenmaker, Glas in lood, Geitenkaas, Tinnen soldaatjes, Beeldhouwer, Spinster, Volksschilder, Mandenmaker en Pottenbakker.
Op de Laan / Eperweg zal de Oldtimer Club Hulsthorst een 15-tal oude tracktoren opstellen en vindt u op de Stationslaan schapen en een scheerder, tevens zullen er verschillende demonstraties gegeven worden met een schaapshond.
De presentaties en het volksdansen is rond 16.30 afgelopen.

25 keer Eibertjesdag in Nunspeet

Op 26 mei organiseert de Werkgroep Folklore van de Heemkundige Vereniging Nuwenspete in samenwerking met de Ondernemersverenging Nunspeet OVN voor de 25e keer de jaarlijkse Eibertjesdag. Het centrum van Nunspeet staat dan vol marktkramen waar van alles te koop is: van etenswaren tot de producten van oude ambachten. Heel veel winkeliers hebben voor hun winkel een kraam waar ze met speciale aanbiedingen klanten proberen te trekken. 

De folklorewerkgroep heeft contacten met andere streekdrachtgroepen in het land en het is bij een aantal van deze groepen een goed gebruik om bij elkaar, de marktdagen te bezoeken.. 

Vrouwen met fraaie Zeeuwse mutsen met gouden sieraden en kleurige Urker kraplappen zijn onder meer te bewonderen. Mannen in streekdracht vallen vaak wat minder op maar de Veluwse klootjespet met de zwarte bolletjes is ook het aanzien waard.In Staphorst wordt de kleurrijke volksdracht nog door ongeveer 450 vrouwen gedragen en is daarmee koploper op folkloregebied in Nederland. Het Staphorster stipwerk dat toegepast wordt op mutsen en kraplappen behoort tot het Nederlands Cultureel erfgoed. 

Uit het westen komen onder meer de Markers. Aan hun veelkleurige kleding is door kenners te zien welk seizoen het is. Tijdens kerkelijke feestdagen als Pasen en Pinksteren worden aparte kledingstukken gedragen, tijdens bruiloften is de dracht weer anders.

Elke dracht heeft zijn geschiedenis en bijzonderheden. Om dit duidelijk te maken zijn er dan ook shows die door de groepen gegeven worden op het Marktplein voor het gemeentehuis. Iedere groep krijgt dan de gelegenheid om gedurende10 minuten bijzonderheden te vertellen over de dracht in samenhang met het dagelijks leven van vroeger. Liefhebbers van streekdrachten kunnen volop aan hun trekken komen. Voor anderen zullen nostalgische herinneringen aan vroeger misschien een prettig gevoel geven. Overal in het dorp zullen de leden van de groepen te zien zijn. Voor hen is een dagje winkelen ook aantrekkelijk. De meesten vinden het leuk om op de “kiek’ te gaan en willen graag even poseren, vragen stellen kan ook altijd.

Er zijn dit jaar zes folkloristische dansgroepen die t.h.v. de Buuren, Stationslaan 21 en op de hoeken Dorpsstraat/Eperweg en Ds. Martinuslaan/Laan  om 12.00 uur, 14.00 uur,   15.00 uur en in het centrum oud-Hollandse dansen laten zien. De valeta en de polka zijn weliswaar geen tango of chachacha maar wel leuk om naar te kijken. 

Aan het begin van de dag is er ook dit jaar  een optocht waarbij alle groepen een rondgang door het dorp maken. Het komt niet veel voor dat zo veel klederdrachten op één dag in één plaats te zien zijn.  Uit het hele land komen dan ook mensen naar Nunspeet die deze kans niet aan zich voorbij willen laten gaan. 

De organisatoren  Willy Bonestroo, Jan Plender en Aartje van der Zee hebben 24 groepen bereid gevonden naar Nunspeet te komen, bij elkaar een kleine 300  personen.

Om 10.00 uur begint Eibertjesdag met een optocht van alle folkloristische groepen vanaf de Wheme.

De route is: De Wheme, ds. De Bouterlaan, ds. Martiniuslaan, Brinkersweg, Laan, Dorpsstraat, Bergakkerweg, Driestweg, Stationslaan, Dorpsstraat en tot slot het marktplein, waar om 10.30 de opening is door de heer B. van de Weerd, burgemeester van Nunspeet. Na de opening zijn er tot 16.00 uur non-stop klederdrachtpresentaties afgewisseld met volksdansen. Van 16.00 tot 16.30 uur dansen de zes dansgroepen beurtelings en gezamenlijk op het Marktplein. http://www.nuwenspete.nl

Gedurende de hele dag is er, tussen 10.00 en 18.00 uur, een braderie met ruim 200 kramen

Ook zijn er op het Marktplein en de Ds De Bouterlaan demonstraties van een 15-tal oude ambachten. De volgende ambachten zullen o.a. aanwezig zijn: Bezembinder, Klompenmaker, Sigarenmaker, Glas in lood, Geitenkaas, Tinnen soldaatjes, Beeldhouwer, Spinster, Volksschilder, Mandenmaker en

Pottenbakker.

Op de Laan / Eperweg zal de Oldtimer Club Hulsthorst een 15-tal oude tracktoren opstellen en vindt u op de Ds De Bouterlaan schapen en een scheerder, tevens zullen er verschillende demonstraties gegeven worden met een schaapshond.

Markt NUNSPEET, Nederland
Get directions

Contact

http://www.apeldoorn2000.nl
0341 274 747
Data
Op: 26-05-2017
Van: 10:00
Tot: 00:00

Toelichting

Vr 26 mei 2017 10:00 – 18:00 uur.