Meesterlijk genieten in het culinaire dorp Vierhouten
De eretitel ‘De culinaire parel van de Veluwe’ dankt Vierhouten aan de gastvrije hotels, restaurants en natuurlijk de Wilddagen. De naam Vierhouten verwijst waarschijnlijk naar de vier bossen, de vier houten, die rondom het dorp liggen: het Vierhouterbos, het Vreebos, het Elspeterbos en het Gortelsebos. Hier vind je knoestige bomen, stuifzand, heidevelden, stille vennen en open ruimtes. Edelherten, reeën, wilde zwijnen, moeflons, dassen en haviken kunnen hier je pad kruisen.
Vierhouten: Sprankelend en vitaal
In Vierhouten kunnen jong en oud heerlijk vertoeven en genieten. Wandelen of fietsen in de natuur, smullen in de heerlijke restaurants met ieder zijn eigen specialiteit, uitgaan, genieten van de rust, de ruimte en de gezelligheid. Want met de vele campings, attracties en activiteiten is Vierhouten sprankelend en vitaal.
Ontdek Vierhouten te voet, met de fiets of te paard
Zin in wandelen of paardrijden? Fietsen, mountainbiken of langlaufen? Het kan allemaal in en rondom Vierhouten. Je doorkruist een afwisselend landschap, waar ook cultureel het nodige te bezichtigen valt. In elk seizoen is het landschap Uit de Kunst! Verkennen doe je het handigst aan de hand van de vele beschikbare routes. Deze zijn verkrijgbaar bij de VVV kantoren. Ben je liefhebber van slenteren door mooie tuinen? Dan is een wandeling in de landschapstuin van Landgoed Noorderheide of één van de oudste heemtuinen, Heemtuin Heimanshof, een absolute aanrader!
Kunst en cultuur in Vierhouten
In Vierhouten kun je ook de bekende historische plaats het Verscholen Dorp bezoeken. Een onderduikerskamp uit de Tweede Wereldoorlog met een indrukwekkende en vooral trieste geschiedenis.
In het dorp zelf kun je de prachtige kunstobjecten van Sander Boom bewonderen. Deze Nederlands Kampioen Sculptuurzagen heeft voor het dorp verschillende prachtige houten kunstobjecten gemaakt.
Amfitheater
Op de Paasheuvel kun je het amfitheater bezichtigen. De terraspartij en het openluchttheater zijn in 1937 gebouwd naar een ontwerp van tuinarchitect G. Bleeker. Hierbij is de natuurlijke vorm van het terrein als uitgangspunt genomen. De zitplaatsen zijn in een halve cirkel, trapsgewijs in twaalf rijen gebouwd rondom een verhoogd eivormig toneel. Het theater staat op de Rijksmonumentenlijst.