Nieuwe voorzitter Stichting Nunspeet uit de Kunst
Dick van Hemmen is met ingang van 1 januari de nieuwe voorzitter van de Stichting Nunspeet uit de Kunst. Hij neemt deze functie over van Ronald Cleijsen, sinds de eerste aanzet in 2013 voorzitter van de stichting. Cleijsen geeft aan dat te drukke werkzaamheden binnen zijn bedrijf en andere functies die hij bekleed hij het tijd […]
Dick van Hemmen is met ingang van 1 januari de nieuwe voorzitter van de Stichting Nunspeet uit de Kunst. Hij neemt deze functie over van Ronald Cleijsen, sinds de eerste aanzet in 2013 voorzitter van de stichting. Cleijsen geeft aan dat te drukke werkzaamheden binnen zijn bedrijf en andere functies die hij bekleed hij het tijd vindt terug te treden. Ook vindt hij dat de rol van voorzitter moet worden vervuld door een inwoners van de gemeente Nunspeet. Zelf is hij woonachtig in Elburg al is zijn bedrijf in Nunspeet gevestigd.
De stichting is in 2013 geboren uit de wens alle dorpen binnen de gemeente Nunspeet op de kaart te zetten. Vanuit de Maatschappij werd de gemeenten gevraagd zich met één woord te profileren. Als enige slaagde Nunspeet daarin met de term ‘kunstenaarsdorp.’ Omdat alle kernen zich hierin uiteindelijk vertegenwoordigd moesten voelen is dit later omgezet in Nunspeet uit de Kunst. Dat refereert in Vierhouten bijvoorbeeld aan eten uit de kunst, in Hulshorst in wandelen over de zandverstuiving in de kunst en in Elspeet in het bezoek aan het museum als zijnde uit de kunst.
Om de gewenste doelen te bereiken was het noodzakelijk, zo zegt Cleijsen, een uitvoeringsorgaan te vinden om het geheel handen en voeten te geven. Dat werd de VVV. In eerste instantie waren het ondernemers die de schouders eronder zetten, later sloten ook middenstanders aan. De totstandkoming was, zo erkent Cleijsen, niet mogelijk gewenst zonder de inspanningen van Corine de Groot, Gert Vis, Gertjan van Olst en Henk-Jaap van der Woude.
Inmiddels telt de stichting zo’n 150 deelnemende bedrijven en zijn er rond de veertig vrijwilligers bij betrokken. Uiteindelijk doel was meer bezoekers naar de gemeente Nunspeet te trekken en dan vooral in de maanden die minder druk zijn. “Je wilt niet het dubbele aantal bezoekers naar Eibertjesdag trekken maar vooral in de stille perioden mensen naar hier halen. De totstandkoming van WinterLicht is hier een voorbeeld van. Zoals ook de aanschaf van de drie herten een voltreffer is geweest.”
Nunspeet moet de meest gastvrije gemeente zijn van de Veluwe, zo is vanaf het begin het motto geweest van de stichting, zo zegt Cleijsen. Dat onder meer door veel zaken kosteloos aan te bieden zoals het magazine en de kunstfietsroute. ‘We hebben een belangrijke stap gezet om de saamhorigheid te verbeteren, ook als het gaat om de samenwerking met de Nunspeetse Ondernemers Vereniging (OVN). Je weet dat het een lange weg is om stappen vooruit te maken.”
Ook de organisatie van de VVV moest door alle wisselingen worden aangepast. “Deze functioneert nu optimaal. Met een cao voor het personeel en een pensioenregeling en een vrijwilligersbeleid. Daarbij is Corina Methorst-de Groot uitgegroeid tot het boegbeeld van de organisatie.”
Cleijsen prijst de samenwerking met het Nunspeetse gemeentebestuur. Toch heeft hij als scheidend voorzitter wel wensen. Zo wil hij het liefst geen subsidie ontvangen maar gelden als een organisatie welke het door de gemeente gewenste beleid uitvoert. ‘Dan doe je meer recht aan onze doelstellingen.” Ook zou het graag zien dat het gemeentebestuur iets daadkrachtiger uitdrukt hoe ze het werk van de stichting waarderen.
Dick van Hemmen heeft het afgelopen jaar als meegedraaid binnen de stichting maar dan binnen de adviescommissie. Hij heeft er wel even over moeten nadenken of hij de functie van voorzitter wilde aanvaarden. “Eigenlijk vind ik dat een ondernemer de kar moet trekken.” Uiteindelijk heeft hij ja gezegd omdat toerisme hem aan het hart gaat en een belangrijke component is binnen de gemeente Nunspeet.
“Er komen veel mensen naar de gemeente Nunspeet maar dat is geen vanzelfsprekendheid. Wij moeten ons steeds afvragen hoe we aantrekkelijk kunnen blijven voor de toerist. Dat kan alleen als er voldoende samenwerking is en je dit samen kunt doen met vrijwilligers. Ik heb altijd gezegd dat de stichting zich tot nu toe in een pioniersfase bevindt. Deze is nog niet voorbij maar we moeten nu gaan werken aan een stabiele organisatie die je handen en voeten moet geven.”
De toeristische sector heeft zelf de taak zich te vernieuwen, zo zegt Van Hemmen. “Daarnaast moeten we als stichting nadenken over wat we de toerist kunnen aanbieden. Dat lukt ons steeds beter. Daarbij is het van belang dat ook de gemeente een visie op toerisme ontwikkelt. Het moet niet bij praten alleen blijven.”
Hoofddoel voor Dick van Hemmen de komende tijd is het bestuur verder uit te breiden en een stabiele organisatie op te bouwen. En als voorzitter de vrijwilligers de aandacht te geven die ze verdienen. En we moeten de ondernemers duidelijk maken dat het niet vanzelfsprekend is dat bezoekers naar de gemeente Nunspeet komen. We moeten nadenken over nieuwe dingen welke we kunnen opzetten en daar samen de schouders onderzetten. Het bouwwerk Nunspeet uit de Kunst van wat franje voorzien, een nieuw verflaagje en misschien wel een nieuwe verdieping. Als voorzitter wil ik daar vol voor gaan.”