Expositie De Klerk & Ton

In de Lentink De Jonge Zaal en in de gangen van Veluvine vind je doorlopend prachtige exposities van diverse kunstenaars. Je kunt deze exposities kosteloos bezoeken tijdens openingstijden van Veluvine. Diverse werken in de Lentink De Jonge Zaal zijn ook te koop, je vindt hiervoor speciale verkooplijsten en instructies in de ruimte.

Van juni tot en met augustus is het werk van De Klerk en Ton te bezichtigen.

Kunstenares Corine Ton-Rekers is in 2000 begonnen met het gieten van bronzen sculpturen. Dit was in eerste instantie met een oude olieton in de achtertuin en is inmiddels doorgegroeid tot een eigen bronsgieterij en atelier te Biddinghuizen. Van kneden van de zwarte was tot het afstoffen van de sokkel, elke stap in het proces wordt door haar zelf uitgevoerd. Corine’s speelse kijk op menselijke gedragingen en haar interesse in mythologie en magisch realisme zorgen voor verrassende sculpturen waarin zij mens en dier hun eigen unieke karakter geeft. Naast sculpturen voert zij soortgelijke ideeën ook uit in bronzen penningen. Dit zijn handzame tweezijdige objectjes die naast verhalen ook vaak geboortes, jubileums etc. weergeven.

Tom de Klerk
25 augustus 1920 – 1 december 2017

Via Jan Schoonhoven (lid van de Nul-beweging waartoe ook Armando behoort) komt Tom de Klerk in zijn toenmalige woonplaats Delft in aanraking met de schone kunsten. Hij bezoekt de kunstacademie in Den Haag, waar hij onder andere les krijgt van Berend Bongers (Haagse School). Eind jaren '50 verhuist de Klerk met gezin naar de Veluwe. Samen met zijn vrouw stak hij veel tijd in hun breierij. De kunst verdween toen een beetje naar de achtergrond, alhoewel Tom in die jaren wel lid geworden is van de schildersvereniging: Het Palet in Zwolle. Het gezin verhuisde halverwege de jaren '60 naar Nunspeet. Hij bleef lid van Palet en raakte bevriend met de Nunspeetse kunstschilders Gerrit Bakker, Harrie van Vondel en Chris ten Bruggencate. Hij bouwt een atelier aan huis, waar hij vanaf zijn zestigste jaar dag in, dag uit werkt. In 2000 is hij ook zeer fanatiek aan het etsen geslagen en ging trouw naar Zwolle ( Het Palet) om zijn etsen af te drukken. En natuurlijk elke week met Gerrit Bakker modeltekenen. Tot in 2010 zijn vrouw overlijdt, dan is 'de fut' er uit: de Klerk dan is inmiddels 90 jaar. Zijn doel was om het onzienbare, zichtbaar te maken. Voorbij de vorm gaan, één worden met de vormloze “geestelijke” wereld om zo toch weer in de vorm terug te keren.

Let op: je kunt de exposities in de Lentink De Jonge Zaal niet bezichtigen wanneer de zaal verhuurd is. Je kunt vooraf informeren of de zaal beschikbaar is via de receptie: 0341 - 442000.

F.A. Molijnlaan 186, 8071 AK NUNSPEET, NL
Get directions

Locatie

Kunstexposities Veluvine

Contact

http://www.veluvinenunspeet.nl
0341 442000
Data
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag

Prijsinformatie

Gratis entree