Eibertjesdag Nunspeet
Eibertjesdag Nunspeet De dag na Hemelvaart, vrijdag 10 mei, staat heel Nunspeet in het teken van Eibertjesdag. Van heinde en verre komen mensen in de prachtigste klederdrachten om mee te doen aan de optocht en de (dans)shows. Naast de klederdrachten is er deze dag nog veel meer folklore en ander vermaak te vinden in Nunspeet. […]
Eibertjesdag Nunspeet
De dag na Hemelvaart, vrijdag 10 mei, staat heel Nunspeet in het teken van Eibertjesdag.
Van heinde en verre komen mensen in de prachtigste klederdrachten om mee te doen aan de optocht en de (dans)shows. Naast de klederdrachten is er deze dag nog veel meer folklore en ander vermaak te vinden in Nunspeet. Zo zijn er oude tractoren te bewonderen en kun je genieten van diverse demonstraties van oude ambachten. Daarnaast is er een grote en gezellige braderie in het hele centrum van Nunspeet, waar talloze koopjes te vinden zijn. Voor kinderen zijn er diverse attracties en natuurlijk vind je overal terrasjes voor een aangename pauze.
Eibertjesdag duurt van 9.00 tot 18.00 uur; de optocht van de klederdrachtgroepen start om 10.00 uur. De officiële opening door burgemeester Blom zal zijn rond 10.30 uur.
Wegens de verwachte drukte en de verbouwing rond de Stationsomgeving wordt een ieder dringend verzocht met de fiets of het OV te komen. Er zijn extra parkeermogelijkheden bij Veluvine, Hittech Gieterij Nunspeet, Jan Kuipers en Shimano.
Folklore, braderie en gezelligheid
Het concept van Eibertjesdag is niet nieuw, want het is alweer de dertigste keer dat dit bijzondere evenement georganiseerd wordt! Een speciale jubileumeditie van dit bijzondere evenement dus dit jaar… De werkgroep Folklore en Klederdrachten van de Heemkundige Vereniging Nuwenspete is al maanden druk met de voorbereidingen. Deze feestelijke dag met grote braderie is bijzonder; het is geen gewone marktdag maar een folkloredag!
Ieder jaar komen klederdrachtgroepen uit alle windstreken van Nederland belangeloos naar Nunspeet om hun streekdracht te laten zien. Vol trots worden de diverse pakken, rokken, mutsen en accessoires geshowd. Niet alleen ouderen dragen deze kledingstukken; er lopen ook kinderen mee in de optocht, zodat allerlei soorten kleding te bewonderen zijn. Een kleurrijk spektakel waar jaarlijks vele liefhebbers van komen genieten. Geen fan van klederdracht? Ook dan is Eibertjesdag een aanrader; er is nog veel meer te zien en te beleven. Zo kun je ambachtslieden aan het werk zien en zijn er diverse leuke attracties. De grote markt met allerlei lekkernijen en leuke koopjes zal je zeker een paar uur vermaak bieden. Kinderen kunnen zich vermaken met o.a. een bungeejump, draaimolen, eendjes vangen en grijpkraantjes.
In de Dorpskerk zijn optredens van koren; om 13.00 uur kun je genieten van de prachtige stemmen van de Veluwse Knapen onder begeleiding van Wim Mulder en Henri Frens.
Optocht en dansshows
Vanaf 9.00 uur is er braderie in het centrum van Nunspeet. Het startsein voor de optocht van klederdrachtgroepen wordt gegeven om 10.00 uur; dan wandelen de verschillende groepen vanaf De Wheme langs het publiek, om te eindigen bij het podium op het Marktplein. Om 10.30 uur zal burgemeester Blom de folkloredag officieel openen, waarna tot 15.45 uur klederdrachtshows gehouden worden, regelmatig afgewisseld door de dansgroepen, die ook elders in het dorp hun oud-Hollandse dansen zullen laten zien.
Het komt niet vaak voor dat zoveel klederdrachten op één dag in één plaats te zien zijn. Elke dracht heeft zijn eigen geschiedenis en bijzonderheden. Tijdens shows wordt hier wat over verteld, vaak wordt verband gelegd met de broodwinning van de mensen vroeger.
De klederdrachtshows worden afgesloten met een half uur durend optreden van alle dansgroepen op het Marktplein; deze start om 15.55 uur.
Het verhaal van Eibertje
De belangrijkste figuur en de naamgever van deze dag is natuurlijk onze eigen Eibertje, die met haar gezelschap de typische Nunspeetse dracht laat zien. Zij heeft haar mandje met eitjes vast weer bij zich, want dit is hoe zij een bekende figuur uit de plaatselijke geschiedenis is geworden. Wekelijks ging zij lopend van Vierhouten naar de markt in Nunspeet, om haar eieren aan de man of vrouw te brengen. Zij volgde een vaste route door wilde bossages; nu het Eibertjespad. En ook dit jaar zijn Eibertje en haar gezelschap weer van de partij! Zij en leden van vele andere groepen zijn de hele dag in Nunspeet aanwezig en zullen graag met je op de foto gaan of eventuele vragen beantwoorden.
De organisatoren, Willy Bonestroo, Jan Plender en Ineke de Zwaan van Nuwenspete organiseren deze dag in samenwerking met Nunspeet Onderneemt Samen en met Nunspeet uit de Kunst.
Vanwege de verwachte drukte en de verbouwing rond de stationsomgeving wordt het sterk aangeraden met de fiets of met het openbaar vervoer te komen; vanaf station Nunspeet is het slecht 5 minuten lopen naar het centrum. Als je wel met de auto wilt komen ga dan niet het centrum in maar parkeer bij de extra geopende parkeerplaatsen bij Hittech Gieterij Nunspeet, Jan Kuipers, Shimano of bij Veluvine.
Het Whemeplein wordt gebruikt voor de klederdrachtgroepen die komen. Parkeren is daar dus niet mogelijk; om 4.30 uur wordt begonnen met opbouwen en het Whemeplein wordt dan afgezet. Parkeer je auto dus vanaf woensdagavond elders!
Oude ambachten op Eibertjesdag
Iets wat helemaal bij Eibertjesdag past zijn de oude ambachten; deze zijn dan ook rijkelijk aanwezig. Maar liefst 15 verschillende ambachten kun je tijdens deze dag bewonderen. Mensen die het ambacht perfect beheersen laten je graag hun kunsten zien, vaak zijn deze prachtige handwerkproducten ook te koop. Deze Eibertjesdag verwachten we demonstraties met het spinnewiel; dit kan wol zijn maar ook vlas werd vaak met dit wiel gesponnen. Ook de bijbehorende handelingen zoals kaarden, twijnen en kammen zullen gedemonstreerd worden. Andere ambachten die aanwezig zullen zijn, zijn kantklossen en frivolité, twee technieken waarbij prachtige fijne werkjes gemaakt worden met behulp van spoelen met draad. Bij frivolité wordt geknoopt en zijn vaak duidelijk ringen en bogen te zien, terwijl bij kantklossen geweven en gevlochten wordt. Een andere handwerktechniek die aanwezig is, is truien breien. Voor sommige geen oud ambacht, maar voor velen inmiddels wel… En wat dacht je van knoffelen? Ook dit is een handwerktechniek, waarbij met vier tot vijf tot vijf korte pennetjes gebreid wordt.
Ook de dokkenbinder zal met zijn stro aan het werk gaan. Bij de bouw van een boerderij of schuur was de dokkenmaker vroeger een onmisbare vakman, want met zijn strodokken werden daken met Oudhollandse dakpannen goed afgedicht tegen tocht en het binnenwaaien van water.
Naast eerder genoemde ambachten zullen de houtsnijder, de mandenvlechter, de midwinterhoornmaker, de bezembinder, de touwdraaier, de korenmaler, de koffiebrander, de stoelenmatter en de wever aanwezig zijn. Ook zullen er weer een aantal oldtimer tractoren te bewonderen zijn in de Dominee Martiniuslaan.
Vind jij het mooi om deze ambachtslieden en oude tractoren aan het werk te zien? Kom dan zeker kijken tijdens Eibertjesdag, waar je ze kunt bewonderen in de Dominee de Bouterlaan, de Laan en op het Marktplein.
Opening door Harmonie
Traditiegetrouw begint Eibertjesdag met een tocht door het dorp van alle klederdrachtgroepen. Deze wordt sinds jaar en dag voorgegaan door het orkest van Harmonie Nunspeet, een prachtige vereniging die dit jaar al 115 jaar bestaat! Met een groot aantal blazers en slagwerkmuzikanten trekt de stoet meteen alle aandacht en lopen de klederdrachtgroepen lekker in de maat.
Harmonie Nunspeet is in 1909 opgericht omdat er een koningskind geboren zou worden. Ook de bekende Nunspeter Jos Lussenburg, die we vooral kennen van zijn prachtige schilderijen, heeft als dirigent en muziekleraar een belangrijke rol gespeeld voor de Harmonie Nunspeet. De Harmonie, die jarenlang in de derde divisie speelde maar sinds 1992 in de tweede en sinds 2001 zelfs in de eerste divisie, heeft vele prijzen gewonnen. Naast het harmonieorkest bestaat de Harmonie Nunspeet uit diverse onderdelen, zoals de drumband en blaaskapel ‘Nog Eentje Dan’. Ook is er altijd veel aandacht voor het betrekken van en opleiden van de jeugd. Want zoals Harmonie Nunspeet op haar website zet: Bij onze vereniging draait het om drie dingen: jezelf muzikaal ontwikkelen, samen mooie muziek maken en vooral veel plezier hebben. Van muziek kan iedereen genieten en dat willen wij dan ook in de toekomst blijven doen. Daarom investeren wij in de jeugd. Muziek maken is heel goed voor de ontwikkeling van kinderen. Daarnaast zijn zij de toekomst van onze vereniging.
Kom je van de prachtige muziek van Harmonie Nunspeet genieten? Om 10.00 uur start de rondgang vanaf het Whemeplein, deze zal vervolgens gaan door de Dominee de Bouterlaan, Dominee Martiniuslaan, Brinkersweg, Laan, Dorpsstraat, Bergakkerweg, Driestweg, Stationslaan, Dorpsstraat, Marktstraat om uit te komen op het Marktplein, waar de optredens zullen beginnen.