Natuurbrandbeheersing

In droge periodes kan een beginnende natuurbrand zich snel en onvoorspelbaar ontwikkelen, zeker bij een harde wind. Om mensen hier enigszins op voor te bereiden zijn er flyers gemaakt waar belangrijke tips op staan. Het belangrijkste is natuurlijk branden te voorkomen. Zo is niet iedereen zich ervan bewust dat natuurbranden kunnen ontstaan als hete onderdelen van een geparkeerde […]

natuurbrandIn droge periodes kan een beginnende natuurbrand zich snel en onvoorspelbaar ontwikkelen, zeker bij een harde wind. Om mensen hier enigszins op voor te bereiden zijn er flyers gemaakt waar belangrijke tips op staan. Het belangrijkste is natuurlijk branden te voorkomen. Zo is niet iedereen zich ervan bewust dat natuurbranden kunnen ontstaan als hete onderdelen van een geparkeerde auto droog gras raken. Ook kunnen stukjes glas als een vergrootglas werken en zo een vuurtje aanmaken. Dat willen we natuurlijk absoluut niet in onze prachtige natuurgebieden! Op de flyers staat echter meer belangrijke informatie; hoe meer mensen dit weten, hoe veiliger wij samen zijn.

Gezamenlijke aanpak

De Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG), de Veiligheidsregio Gelderland Midden en de Provincie Gelderland werken samen aan het Project Natuurbrandbeheersing. De veiligheidsregio’s zetten zich naast de operationele bestrijding van natuurbranden, nu vooral ook in op het voorkomen en beheersen van natuurbranden. Dat doen ze bijvoorbeeld met het project ‘Gebiedsgerichte aanpak natuurbrandbeheersing Veluwe en Achterhoek’. Hierbij worden gezamenlijk maatregelen bedacht en uitgevoerd om de risico’s van natuurbranden te verkleinen.

Download hier de flyers

Vanuit deze samenwerking zijn tips voor recreatieondernemingen en tips voor recreanten opgesteld. Met het oog op het zomerseizoen en de steeds drogere zomers zeker geen overbodige luxe!