Open Monumentendag 2023

Er is dit jaar van alles te doen tijdens Open Monumentendag in de gemeente Nunspeet. In alle dorpen zijn routes uitgezet langs prachtige monumenten. Je vindt ze in een boekje dat gratis af te halen zal zijn bij de VVV’s in Nunspeet, Hulshorst en Elspeet, en bij Restaurant 1760 en Dorpshuis Horsterhoek.

Veel te zien tijdens Open Monumentendag Nunspeet

Open Monumentendag wordt voor het eerst in jaren weer groots aangepakt in Nunspeet. Het thema ‘levend erfgoed’ past natuurlijk ook heel goed bij de gemeente Nunspeet, waar al lange tijd bewoning heeft plaats gevonden en veel verschillende sporen hiervan zichtbaar zijn.
In alle vier de kernen, Elspeet, Hulshorst, Vierhouten en natuurlijk Nunspeet, zijn er dan ook mooie routes uitgezet met veel bezienswaardigheden onderweg. Ga wandelend of fietsend op pad en ontdek een stukje historie in de gemeente Nunspeet! Het uitgebreide boekje zal vanaf donderdag 7 september gratis bij alle VVV’s in de gemeente Nunspeet te verkrijgen zijn; hierin vind je ook leuke aanbiedingen van de horeca in alle kernen. Opengestelde monumenten zijn o.a. de drie molens in de gemeente Nunspeet en een aantal kerkgebouwen.

Open Monumenten Dag

Routes in alle kernen

De gemeente Nunspeet is rijk aan monumenten. Behalve 120 gemeentelijke monumenten vind je er 65 rijksmonumenten. Daarnaast zijn er ontelbare ‘groene’ monumenten zoals bijzonder oude bomen. Wil je hier eens meer over weten? Kom dan zaterdag 9 september het prachtige boekje halen en kies welke route je wilt lopen of fietsen. Ga je voor de korte route over het Paasheuvelterrein in Vierhouten, de wat langere route door Vierhouten, voorzien van vele oude beelden of ga je naar Hulshorst om de landgoederen en monumentale bomen te bewonderen? In Hulshorst zal deze dag de molen draaien en te bezichtigen zijn.
Extra speciaal is de start bij het Dorpshuis Horsterhoek in Vierhouten, dat dit jaar 70 jaar bestaat. Je kunt hier deze dag een fraaie slideshow van oude beelden bewonderen terwijl je van een lekker kopje koffie geniet. Ook in Elspeet is genoeg te zien; de start bij Restaurant 1760 (ja, het pand is echt zo oud!) is al zeer interessant. Molen de Hoop in Elspeet gaat rondleidingen verzorgen (eveneens zonder afspraak) en wil daarnaast aandacht vragen voor bijzondere en/of vergeten granen, zoals spelt.
In Nunspeet kun je een zeer afwisselende wandeling van 5 km maken langs prachtige panden, door parken en langs voormalige huizen van kunstenaars. Zo krijg je ook een beeld van ‘Nunspeet Kunstenaarsdorp’. Superleuk: Molen De Duif in Nunspeet gaat rondleidingen verzorgen (zonder afspraak) en biedt een schilderactiviteit voor kinderen (schilder een molen o.l.v. een kunstenaar). De Molenwinkel is open.

Het boekje zal tijdens Open Monumentendag, zaterdag 9 september,  gratis verkrijgbaar zijn bij VVV Nunspeet (Dorpsstraat 23), VVV Hulshorst (Brasserie Poorter), Dorpshuis Horsterhoek in Vierhouten en in Elspeet bij de VVV en bij Restaurant 1760. Je kunt het boekje ook hier downloaden.
De organisatie is in handen van Nunspeet uit de Kunst in samenwerking met Heemkundige vereniging Nuwenspete, Dorpsvereniging Vierhouten en de Gemeente Nunspeet.

Thema 2023: Levend Erfgoed

In 2023 is het twintig jaar geleden dat het UNESCO verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is gesloten en dat vieren we door het thema ‘Levend erfgoed’ in 2023 te koppelen aan Open Monumentendag. Levend Erfgoed, oftewel immaterieel, zijn de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen, die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer doorgeven. Deze vorm van erfgoed is voortdurend in beweging en verandert met de tijd mee. Denk aan het ambacht van de molenaar, de klompenmaker, heggenvlechters, of aan de Caribische verteltraditie Anansi, Gregoriaanse zang, de danskunst bubbling, bloemencorso’s, fanfares, het bakken van poffertjes en de Indische rijsttafeltraditie. (Levend) erfgoed verbindt ons allemaal. Levend Erfgoed zal tijdens het Open Monumentendag weekend extra aandacht krijgen in en om de opengestelde monumenten in Nederland. In Nunspeet is dit o.a. terug te vinden bij de opengestelde Molens.

Landelijke Open Monumentendag opent in Zwolle

Op zaterdag 9 en zondag 10 september openen weer duizenden monumenten gratis hun deuren voor het grote publiek, tijdens de 37ste editie van de VriendenLoterij Open Monumentendag. Open Monumentendag verbindt mensen met monumenten en laat zien dat de verhalen en schoonheid van monumenten een verrijking voor onze leefomgeving en voor onszelf zijn. Het is met jaarlijks ruim een miljoen bezoekers (2022: 1,3mln) het grootste gratis culturele evenement in Nederland.
Voor het eerst in de geschiedenis zal Open Monumentendag op de vrijdag voorafgaand aan het weekend een grootschalige publieksopening kennen. Deze opening vindt plaats in de binnenstad van Zwolle, als onderdeel van de Hanze-achtdaagse en is gratis toegankelijk.
Het openingsprogramma op het Grote Kerkplein, bestaat uit live optredens op het grote podium en een verrassende Maakmarkt waar immaterieel erfgoed tot leven komt. Daarnaast kun je genieten van bijzondere muzikale en theatrale optredens in de Zwolse monumenten tijdens de Monumententours.

Afbeeldingen voor de pers © VVV Nunspeet uit de Kunst: