Dropzone Rummy III

DZ Rummy III of de 36 bunder

Op de Noorderheide bij Elspeet is in de oorlog veel ammunitie gedropt bij Dropzone Rummy III, ook wel genoemd ‘de zesendertig bunder’. Dropzone Rummy III is  het grootste droppings terrein geweest in de tweede wereldoorlog. Er is hier totaal 30.000–40.000 kg aan wapens, sabotage materiaal en meer gedropt. De Noorderheide is een landgoed dat eigendom van de familie Van Beuningen was, gelegen tussen Elspeet en Vierhouten. Op dit landgoed was een stuk kaalslag; dit was het droppingsterrein. Een klein detail, maar mooi om te weten, is dat met één van deze vluchten penicilline mee gedropt is t.b.v. dokter Willem Wolfensperger; de kampdokter van het Pas Op kamp in Vierhouten. Het was de eerste penicilline in Nederland. De periode dat er gedropt is ligt tussen 11 september en 3 oktober 1944.

Verzetsgroep Apeldoorn & Van Beuningen

Bij de droppings die werden uitgevoerd, speelde een verzetsgroep uit Apeldoorn een belangrijke rol. De mannen van deze verzetsgroep vingen de codes op, zonden met bakens lichtsignalen voor de vliegtuigen uit en zorgden er vervolgens voor dat de parachutes en de containers verstopt werden of verder werden vervoerd. Een gevaarlijke en spannende taak. Door de heer Van Beuningen waren zij gehuisvest in twee hutten op zijn terrein, waardoor ze iets meer comfort hadden. Zijn tuinman Willem van Putten bracht hen eten. Lees hier een verslag van één van de droppings; geschreven door wijlen de heer Middelbeek uit Apeldoorn in zijn boek ‘Ik draag u op’. .Bij één van die nachtelijke droppings werden de wapencontainers door een verzetsgroep uit Apeldoorn in de grond gestopt. Kort daarop werd de verzetsgroep ‘Apeldoorn’ vermoedelijk door verraad opgerold. De KP-‘Old Putten’ mocht toen de munitie e.d. afvoeren. Op aanwijzen van de heer Van Beuningen werden deze containers opgegraven en afgevoerd. Later werd bekend dat door verraad van S.D. spion Achterberg, welke werkte in de buurt van Epe, de Duitsers de heer van Beuningen en van zijn personeelslid Willem van Putten hadden gearresteerd. De heer van Beuningen werd spoedig weer vrij gelaten, maar Willem van Putten werd in het kamp Amersfoort stevig aan de tand gevoeld. Willem van Putten bracht regelmatig warm eten naar de jongens van de verzetsgroep. Deze jongens zaten eerst in de watertoren, de ‘Bovenmolen’ achterop het landgoed, tussen de machines en op de betonnen vloer. Toen de heer van Beuningen dit had ontdekt heeft hij ze ondergebracht in 2 blokhutten, diep in het kreupelhout aan het ‘Wildernispad’, waar men dan op nadere informatie lag te wachten. Ondanks de vele martelingen is Willem van Putten blijven zwijgen, waardoor er vele levens zijn gespaard gebleven. Hieruit blijkt dat hij een persoon was van zeer goede wil, oprecht en dat zijn inzet geen bevlieging van hem is geweest. Willem van Putten kwam uiteindelijk toch weer op vrije voeten en werd in Vierhouten als een held binnen gehaald.

Uitgevoerde vluchten op Dropzone 'Rummy III'

  • Van 11 op 12 september 1944 heeft piloot S/L Dale met zijn Stirling van het 299e squadron 18 containers en 5 pakketten gedropt.  Dropping is uitgevoerd.
  • Van 21 op 22 september 1944 heeft piloot P/O Wilson met zijn Halifax van het 298e squadron een poging ondernomen voor een dropping. Deze dropping is niet gelukt, daar er geen ontvangst was.
  • Van 22 op 23 september 1944 heeft piloot F/O Braird met zijn Halifax van het 644e squadron 15 containers en 1 pakket gedropt. Dropping is uitgevoerd.
  • Van 28 op 29 september 1944 heeft piloot F/O Harris met zijn Stirling van het 299e squadron 23 containers, (1 hang-up), en 2 pakketten gedropt. Dropping is uitgevoerd.
  • Van 1 op 2 oktober 1944 heeft piloot F/O Powell met zijn Stirling van het 196e squadron 24 containers en 4 pakketten gedropt. Dropping is uitgevoerd.
  • Van 2 op 3 oktober 1944 heeft piloot P/O Williams met zijn Stirling van het 570e squadron een poging ondernomen voor een dropping. Deze dropping is niet gelukt, reden onbekend.