Bevrijdingsmonument Elspeet

Route langs oorlogsgraven

Op de Algemene begraafplaats van Elspeet zijn meerdere oorlogsgraven en een Bevrijdingsmonument. Veel mensen weten wel dat er oorlogsslachtoffers op de algemene begraafplaats te Elspeet liggen, maar weten niet waar. Er is een kaart beschikbaar waarop alle oorlogsgraven zijn aangegeven. De kaart is hier ook in hoge resolutie te downloaden:

Plattegrond Begraafsplaats Elspeet

Overzicht met grafnummers:

  • de heer H. (Hans) Blankenberg, doodgemarteld door de bezetter (graf I -61)
  • de heer W.J. van Dam, tijdens de razzia op de vlucht doodgeschoten (graf II -135)
  • de heer R. (Reier) Schouten, door het verzet doodgeschoten tijdens een ophanden zijnde dropping (graf II – 141)
  • de heer E. (Ernst) Camlott, door het verzet doodgeschoten tijdens een ophanden zijnde dropping (graf II – 140)
  • de heer J. (Jakob) Landolt, Vierhouten, van bed gelicht en op de vlucht doodgeschoten (graf II – 258)
  • de heer G. (Gerrit) van de Hoek (36 jaar) uit Uddel, omgekomen 29 april 1944 bij het neerstorten van een Liberator bij Lieren (graf III-901)
  • mevrouw F. (Fennetje) Mulder (19 jaar), omgekomen 29 april 1944 bij het neerstorten van een Liberator in Uddel (graf III-900).
  • de heer K. (Cornelis) Mouw, overleden 22-12-1944, aangereden door een Duitse auto welke zonder licht reed (graf II-136)
  • de heer Harmanus Nadus Steentjes, overleden 19 februari 1945, doodgeschoten langs de weg (graf I – 64, dit zonder grafzerk/grafsteen)

Duitse graven

Vroeger waren er nog twee Duitse graven op de begraafplaats te Elspeet. Dit waren Unter-Feldmeister Gerhard Pichotka; geboren op 21 februari 1913 in Düsseldorf, en Obergefreiter Fritz Schädrich; geboren op 17 augustus 1909 in Aken. Zij zijn echter beide herbegraven op de begraafplaats te Ysselstein op 24 april 1956. Het kerkhof voor de Duitse doden te Ysselsteyn (Limburg) werd door de Nederlandse  gravendienst aangelegd. Vanaf 1946 werden alle Duitse gesneuvelden uit het hele land hier herbegraven. In totaal 31.585 Duitse soldaten vonden op het 28 hectare grote veld hun laatste rustplaats. Op 1 november 1976 gaf de Nederlandse regering dit soldatenkerkhof in handen van de Bondsrepubliek Duitsland. Het kerkhof valt nu onder verantwoordelijkheid van de ‘Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V.”.

Omgekomen bij aanleg vliegveld

Deel van het bevrijdingsmonument Elspeet is een plaquette waar de namen van acht personen op staan, die zijn omgekomen bij een bombardement op de Elspeetse Heide. Zij waren door de Duitsers aan het werk gesteld om een vliegveld aan te leggen op de Elspeetse Heide. De slachtoffers waren afkomstig uit Hilversum en Utrecht, en zijn daar begraven. Lees meer over dit vliegveld en andere gebeurtenissen op de Elspeetse Heide op deze pagina.