Crashsite Oudeweg

Spitfire stort neer bij Zilverbeekje

Begin november 1944 was het druk in de lucht. Er werd veel gebombardeerd. Op zondagmorgen 5 november ontploften er op meerdere plaatsen bommen. Een niet ontplofte bom, een blindganger, werd gemarkeerd en de volgende dag tot ontploffing gebracht. Die maandag was het weer raak: bommen aan de Klarenweg in Hulshorst en langs de Harderwijkerweg tussen Nunspeet en Hulshorst. Een tiental huizen liep schade op. Om half vier ’s middags vielen er vier bommen bij het station in Hulshorst. Geen persoonlijke ongelukken, maar wel schade.

Het was diezelfde middag ongeveer vijf uur toen een vliegtuig brandend neerstortte in de buurt van het Zilverbeekje in Hulshorst. De volgende morgen werd de piloot in nabijheid van het toestel gevonden. Het was John Burton Shillitoe, een 23-jarige Engelse piloot. Hij was ’s middags met zijn Spitfire IX PT-649 opgestegen van de Belgische basis Grimbergen. Zijn doel was een ‘gewapende verkenning’ langs de spoorlijn Zwolle–Amersfoort. Dat betekende treinen uitschakelen en vrachtauto’s op de weg vernielen. Shillitoe was niet alleen. Er vlogen 127 verkenningstoestellen. Het waren Spitfires, Mustangs, Mosquito’s en Typhoons.

Het Duitse afweergeschut was ook in actie. Het toestel van Shillitoe werd geraakt, verloor een vleugel en dook naar de grond. Voor de piloot was er geen mogelijkheid meer om nog uit het brandende toestel te springen. Er wordt ook wel gezegd dat het toestel van Shillitoe onbedoeld is geraakt door het vuur van een collegapiloot. Maar bewijzen daarvoor zijn er niet. De volgende dag werd hij dood gevonden. Hij is begraven op de begraafplaats aan de Eperweg en daar is zijn graf nog steeds te vinden.

John Burton Shillitoe

Flight Lieutenant (kapitein) Shillitoe was een ervaren piloot. Op 19 juni 1941 was hij pilot-officer (tweede luitenant) geworden, in 1942 flying-officer (eerste luitenant) en weer een jaar later kapitein. Van piloten wordt vaak bijgehouden hoeveel vijandelijke vliegtuigen ze uit de lucht hebben gehaald. Shillitoe heeft er ook twee op zijn naam staan: een in juni 1941 en een in augustus 1942. Die tweede is bij de Franse plaats Dieppe. Op die dag waren ruim zesduizend soldaten vanuit Engeland de zee overgestoken naar Frankrijk om de havenplaats Dieppe te veroveren. Het werd een grote mislukking.

Meer dan 4300 soldaten sneuvelden, werden verwond of raakten in gevangenschap. Shillitoe bleef ongedeerd maar moest wel een noodlanding maken. Zijn Spitfire raakte beschadigd. John Shillitoe kwam uit Kirk Hammerton, een klein dorp ongeveer zestien kilometer ten westen van Engelse stad York. Er staat een oorlogsgedenkteken op de begraafplaats rond de kerk van de Heilige Johannes de Doper. Daar staan vijf namen op van inwoners die gesneuveld zijn in de Eerste Wereldoorlog, maar ook vijf namen van gesneuvelden in de Tweede Wereldoorlog en de naam is van een militair die in 1956 in Egypte bij de Suez-crisis is gesneuveld. Eén van die namen is de naam van John Burton Shillitoe. Bron: o.a. Elspeet Historie