De kunstenaars van gemeente Nunspeet
In het Noord-Veluws Museum kun je een grote kunstcollectie bewonderen van kunstenaars die tussen 1890 en 1950 werkten op de noordelijke Veluwe. En dat waren er nogal wat!
Vanaf 1880 wordt de Noordwest Veluwe steeds populairder als toeristische bestemming. De schoonheid van ongerepte natuur en het leven dichtbij de natuur werd steeds aantrekkelijker voor stadsmensen. Eind 19e eeuw ontstaat een kunstenaarsgroep in Nunspeet en Elspeet. De kunstenaars laten zich inspireren door het impressionisme en schilderen vaak in de openlucht. Met losse verftoetsen en veel aandacht voor kleur en licht zetten ze het landschap neer zoals ze het op dat moment zagen. De vraag naar deze schilderijen was groot. Zowel in de Nederlandse steden, maar ook in het buitenland.
Bekende kunstschilders die op de Noord-Veluwe gewerkt hebben zijn Arthur Briët, Willy Martens, Edzard Koning, Jan van Vuuren, Ben Viegers, Jos Lussenburg, Jaap Hiddink en Chris ten Bruggen Kate.
Ben (Bernardus Petrus) Viegers
Den Haag, 17 december 1886 – Nunspeet, 8 oktober 1947
Viegers werd in 1886 in Den Haag geboren als zoon van een koetsier. Zijn opa was koetsenbouwer. Hij leerde Viegers tekenen, decoreren en verfmengen. Op zeventienjarige leeftijd volgt hij een dagopleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waarna hij vanaf 1907 deelneemt aan verschillende exposities. Vanaf 1938 woont Viegers, met een tijdelijke onderbreking gedurende de Tweede Wereldoorlog, in Nunspeet. Hier woonde hij met zijn echtgenote tot hij op 60-jarige leeftijd overleed. Viegers was een veelzijdig kunstenaar. Hij werd bekend om onder meer zijn bloemstillevens, bollenvelden, landschappen, tuinen, havengezichten, interieurs, winterlandschappen. In Nunspeet is een straat naar hem vernoemd en in Het Noord-Veluws museum kun je veel van zijn werken bewonderen.
Jaap (Jacobus Gerardus) Hiddink
Nunspeet, 12 mei 1910 – aldaar, 25 juli 2000
Hiddink werd in 1910 te Nunspeet geboren als zoon van een winkelier. Omdat zijn vader al vroeg overleed, was er geen geld om door te studeren na de middelbare school. Daarom ging hij werken en volgde een avondstudie farmacie en fotografie. Samen met zijn vrouw startte hij een een drogisterij annex fotozaak in Nunspeet. Daarnaast schilderde, etste, tekende Hiddink dorpsgezichten, Veluwse landschappen, portretten en figuurvoorstellingen. Ook was hij actief in de gemeentepolitiek. Hij richtte de partij Gemeentebelang op, was gemeenteraadslid en wethouder tussen 1966 en 1973. Samen met Cor Vrendenberg richtte hij de Nunspeetse Vrije Academie voor beeldende kunsten op. Jaap Hiddink overleed op 90-jarige leeftijd in zijn woonplaats Nunspeet.
Cor (Cornelis Johan) Vrendenberg
Vierhouten, 7 december 1911 – Zwolle, 30 oktober 1994
Vrendenberg werd in 1911 in Heerlen geboren als zoon van een spoorambtenaar. Hij verhuisde naar Utrecht en kreeg daar kunstonderwijs van de Utrechtse schilder Jan Hendrik Boot. In 1954 vertrok hij naar de Veluwe. Cor Vrendenberg was naast beeldhouwer, schilder, houtsnijwerker, boetseerder tevens architect. Hij ontwierp landhuizen en bungalows. In 1968 richtte hij samen met Jaap Hiddink de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten in Nunspeet op. In het Noord-Veluws Museum kun je zijn werk bewonderen. Vrendenberg gaf zijn dochter, beeldhouwer Carla Vrendenberg, al op jonge leeftijd les in de beeldende kunsten. Vrendenberg overleed op 82-jarige leeftijd in Zwolle.
Arthur (Henri Christiaan) Briët
Madioen, 25 januari 1867 – Nunspeet, 23 februari 1939
Briët werd op Java geboren. Zijn vader was predikant en overleed toen Briët één jaar was. Samen met zijn moeder verhuisde hij naar Utrecht, waar hij tekenlessen kreeg van Jozef Hoevenaar. Daarna volgende hij een teken- en schildersopleiding aan de Academie van Antwerpen. In 1886 kreeg hij een koninklijke studietoelage waardoor hij van 1888 in Parijs kon studeren. Hij maakte vele reizen, waaronder ook naar Italië. Pas na zijn huwelijk in 1893 verhuisde hij naar Nunspeet. Hij schilderde en tekende onder meer portretten en landschappen. Zijn werk is in vele musea in binnenland en buitenland te vinden. Zo ook in het Noord-Veluws museum. Briët overleed op 72-jarige leeftijd in zijn woonplaats Nunspeet. Twee jaar daarvoor werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
Jos (Johannes) Lussenburg
Enkhuizen, 20 november 1889 – Nunspeet, 28 juli 1975
Lussenberg werd in 1889 geboren als kleinzoon van een Enkhuizer Visser. In 1917 trouwde hij in Blaricum. Zijn vader en moeder verhuisden het jaar erop naar Nunspeet, waar hij hen regelmatig bezocht. De omgeving inspireerde hem en daarom besloot hij net als zijn ouders te verhuizen. Hij woonde met zijn vrouw en drie kinderen afwisselend in Nunspeet en Harderwijk. Lussenberg was eigenlijk muzikant en muziekleraar. Maar door een infectie aan zijn vinger moest hij zijn carrière als violist opgeven. Op aanraden van zijn vrouw begon Lussenberg met schilderen. De visserij was een van zijn favoriete onderwerpen. Maar naast vissers op de golven van de Zuiderzee schilderde hij ook portretten, stillevens en landschappen. Lussenberg heeft verschillende leerlingen gehad, waaronder ook Jaap Hiddink. Lussenberg overleed op 85-jarige leeftijd in zijn woonplaats Nunspeet. De Jos Lussenburg-Stichting organiseert jaarlijks een expositie van het werk van amateurschilders.
Christiaan Maria Cornelis (Chris) Ten Bruggen Kate
Utrecht, 6 oktober 1920 – Nunspeet, 5 juni 2003
Ten Bruggen Kate werd in 1920 geboren te Utrecht. Omdat hij niet naar de kunstacademie mocht, vindt hij in 1937 onderdak in Nunspeet bij kunstschilder H.W. de Jong. Daar ontwikkelt hij een eigen (magisch)-realistische stijl. Karakteristieke Nederlandse landschappen geeft hij op sterk vereenvoudigde wijze weer. Hij speelt met de ruimte en creëert een bijna magisch licht. Ten Bruggen Kate gaf tevens schilderlessen aan de Vrije Academie Nunspeet. Zijn werk is in vele binnen- en buitenlandse galeries en musea te bewonderen. Hij exposeerde onder andere samen met Salvador Dali, Willink en vele andere kunstenaars.
Willy Martens
Semarang, 1856 – Den Haag, 1927
Martens volgde van 1876 tot 1880 een kunstopleiding aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. In 1881 studeerde hij in Parijs en kreeg tevens les van de schilder Léon Bonnat. Hij werkte als kunstschilder, tekenaar en lithograaf in veel plaatsen, waaronder Nanterre, Parijs, Amsterdam, Den Haag. Van circa 1902 tot 1911 woonde hij tevens in Nunspeet waar hij de heer Molijn schilderde, de oprichter van de Veluvine Verffabriek. In 1911 verhuisde hij naar Ermelo. Martens was tot 1924 directeur van museum H.W. Mesdag. Ook was hij voorzitter van de Pulchri Studio in Den Haag.
Edzard (Willem) Koning
Winschoten, 1869 – Den Haag, 1954
Edzard Koning volgde zijn kunstopleiding aan de academie in Den Haag. Daarna reisde hij naar onder meer Parijs en Normandië. In 1907 exposeert Koning in Groningen. Koning was Kunstschilder, aquarellist, etser en illustrator. Zijn werk kennen we vooral van de Verkade-albums en litho’s voor De kleine Johannes van Van Eeden. Hij wordt beschouwd als navolger van de Haagse School. Hij woonde en werkte van 1904 tot 1918 ook vaak in Nunspeet. Hij was de buurman van Arthur Briët. In Nunspeet is een park naar hem vernoemd.
Jan van Vuuren
Molenaarsgraaf, 26 januari 1871 – Nunspeet, 2 augustus 1941
Van Vuuren werd geboren als zoon van een werkman. Hij werd bekend om zijn olieverfschilderijen van Veluwse landschappen en stadsgezichten. Van Vuuren volgde eerst lessen bij de Dordrechtse kunstschilder Roland Larij en vervolgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. In 1891 kreeg hij de Academieprijs van de Haagsche Academie en op de wereldtentoonstelling in Parijs het ‘Diplome d’honneur’. In 1903 vestigde hij zich definitief in Nunspeet, waar hij in 1941 overleed.