Verscholen Dorp

Verscholen in de bossen

Een bijzonder historisch monument is het voormalig onderduikerskamp ‘Verscholen Dorp’ in Vierhouten. In de Tweede Wereldoorlog vanaf februari 1943 werd het dorp bewoond door 86 onderduikers totdat zij in 1944 door Duitsers werden gevonden. Ontdek deze imposante geschiedenis in de Vierhoutse bossen en het museum in Hotel de Vossenberg waar vele verhalen zijn bewaard.

img
img

Het ‘Pas-Opkamp’

Het Verscholen- of Geheime Dorp wordt ook wel ‘Pas-Opkamp’ genoemd. Het is opgericht door de familie Bakker uit Nunspeet (Opa Bakker en Tante Cor) en advocaat E.H. von Baumhauer uit Vierhouten (De Boem). Het doel? Een veilige schuilplaats bieden aan mensen die in de Tweede Wereldoorlog op de vlucht waren voor de Duitsers. Het kamp bood daarom onderdak aan Joden, verzetsmensen, geallieerden, een Duitse deserteur en vele anderen.

Oorspronkelijk bestond het kamp uit 9 hutten, die door een dicht dennenbos aan het oog werden onttrokken. De plaatsen kun je nog herkennen aan ondiepe kuilen in de grond. Nu kun je er drie nagebouwde hutten bezichtigen.

De tragische ontdekking van het verscholen dorp

Op 29 oktober 1944 ontdekten twee SS’ers, die aan het jagen waren, het kamp. Het geluid van houthakken trok hun aandacht. Ze troffen een jongen die water was gaan halen. Na een kort verhoor lieten ze de hem gaan en gingen versterking halen. Zij dachten op een kamp vol ‘gevaarlijke terroristen’ gestuit te zijn. Intussen konden de meeste onderduikers vluchten.

Op acht Joodse onderduikers na. Zij werden gevangengezet in de kelder van ‘De Paasheuvel’ in Vierhouten. Twee van hen werden aan de voet van ‘De Paasheuvel’ gefusilleerd. De anderen moesten terug naar het ‘Verscholen dorp’ lopen. Onderweg probeerden twee onderduikers te vluchten. Eén van hen werd doodgeschoten, de ander keerde terug omdat zijn 6-jarige zoontje begon te schreeuwen.

De onderduikers moesten in drie kuilen gaan liggen en werden door een executiepeloton doodgeschoten. Ook het 6-jarig jongetje kwam hierbij om. Ter herinnering aan deze tragische gebeurtenis werd er op 4 mei 1994 een monumentje aan de Tongerenseweg opgericht. In 1970 is bij het voormalige kamp een monument, in de vorm een zwerfsteen met plaquette opgericht.

Meer informatie? www.verscholendorp.eu

Er is eind 2023 een bijzonder boek uitgebracht over het Verscholen Dorp in de vorm van een stripverhaal. Ben je hierin geïnteresseerd? Stuur dan een e-mail naar info@verscholendorpvierhouten.nl met daarin je NAW-gegevens en de reden waarom je het stripboekje graag ontvangt. Dan ontvang je het per post. Een vrijwillige bijdrage van € 2,50 of meer wordt zeer gewaardeerd!