Verscholen Dorp

Het onderduikerskamp Pas-Opkamp‘, ook wel Verscholen- of Geheime Dorp genoemd, werd in de oorlogsjaren opgericht. Het kamp bestond uit 9 hutten, die in een zeer dicht bos van jonge dennen stonden en zo aan het oog werden onttrokken. In de periode februari 1943 tot oktober 1944 hebben hier zo’n 80 tot 100 mensen een veilige schuilplaats gevonden.

Het voormalig onderduikerskamp met nagebouwde hutten en gedenksteen kun je vinden aan de voor auto’s doodlopende Pas-Opweg. Vanuit Vierhouten staat de locatie met borden aangegeven. Vanuit Vierhouten ga je de Tongerenseweg in. Onderweg passeer je het monument dat de omgeving markeert waar 8 Joden uit het onderduikerskamp zijn gefusilleerd. Voor bij de boswachterswoning ‘Pas-Op’ sla je rechtsaf. Je komt dan vanzelf bij de hutten. Hier is ook parkeergelegenheid. Volg dus niet de navigatie want dan heb je kans dat je langs een voor auto’s afgesloten weg wordt gestuurd!

Lees meer op ‘Pas-Opkamp‘.

Stripboek Verscholen Dorp
Er is eind 2023 een bijzonder boek uitgebracht over het Verscholen Dorp in de vorm van een stripverhaal. Ben je hierin geïnteresseerd? Stuur dan een e-mail naar info@verscholendorpvierhouten.nl met daarin uw NAW-gegevens en de reden waarom u het stripboekje graag ontvangt. Dan ontvangt u het per post. Een vrijwillige bijdrage van € 2,50 of meer wordt zeer gewaardeerd!

Lees meer Created with Sketch.