Alles over Eibertjesdag in Nunspeet

Vrijdag 19 mei staat heel Nunspeet in het teken van Eibertjesdag. Kom de prachtige oude klederdrachten, oude ambachten, volksdansshows en de grote braderie bewonderen en genieten van de gezelligheid.

Eibertjesdag in Nunspeet!

De dag na Hemelvaart, vrijdag 19 mei, staat heel Nunspeet in het teken van Eibertjesdag.
Van heinde en verre komen mensen in de prachtigste klederdrachten om mee te doen aan de optocht en de (dans)shows. Naast de klederdrachten is er deze dag nog veel meer folklore en ander vermaak te vinden in Nunspeet. Zo zijn er oude tractoren te bewonderen en kun je genieten van diverse demonstraties van oude ambachten. Daarnaast is er een grote en gezellige braderie in het hele centrum van Nunspeet, waar talloze koopjes te vinden zijn. Voor kinderen zijn er diverse attracties en natuurlijk vind je overal terrasjes voor een aangename pauze.
Eibertjesdag duurt van 9.00 tot 18.00 uur; de optocht van de klederdrachtgroepen start om 10.00 uur. De officiële opening door burgemeester Blom zal zijn om 10.30 uur.

Eibertjesdag

Folklore, braderie en gezelligheid

Het concept van Eibertjesdag is niet nieuw, want het is alweer de dertigste keer dat dit bijzondere evenement georganiseerd wordt! De werkgroep Folklore en Klederdrachten van de Heemkundige Vereniging Nuwenspete is al maanden druk met de voorbereidingen. Deze feestelijke dag met grote braderie is bijzonder; het is geen gewone marktdag maar een folkloredag!
Ieder jaar komen klederdrachtgroepen uit alle windstreken van Nederland belangeloos naar Nunspeet om hun streekdracht te laten zien. Vol trots worden de diverse pakken, rokken, mutsen en accessoires geshowd. Niet alleen ouderen dragen deze kledingstukken; er lopen ook kinderen mee in de optocht, zodat allerlei soorten kleding te bewonderen zijn. Een kleurrijk spektakel waar jaarlijks vele liefhebbers van komen genieten. Geen fan van klederdracht? Ook dan is Eibertjesdag een aanrader; er is nog veel meer te zien en te beleven. Zo kun je ambachtslieden aan het werk zien en zijn er diverse leuke attracties. De grote markt met allerlei lekkernijen en leuke koopjes zal je zeker een paar uur vermaak bieden.

Flyer Eibertjesdag

Optocht en dansshows

Vanaf 9.00 uur is er braderie in het centrum van Nunspeet. Het startsein voor de optocht van klederdrachtgroepen wordt gegeven om 10.00 uur; dan wandelen de verschillende groepen langs het publiek, om te eindigen bij het podium op het Marktplein. Om 10.30 uur zal burgemeester Blom de folkloredag officieel openen, waarna tot 16.15 uur klederdrachtshows gehouden worden, regelmatig afgewisseld door de dansgroepen, die ook elders in het dorp hun oud-Hollandse dansen zullen laten zien. De valeta en de polka zijn weliswaar geen tango maar… wel prettig om naar te kijken.
Het komt niet vaak voor dat zoveel klederdrachten op één dag in één plaats te zien zijn. Elke dracht heeft zijn eigen geschiedenis en bijzonderheden. Tijdens shows wordt hier wat over verteld, vaak wordt verband gelegd met de broodwinning van de mensen vroeger.
Uit het westen komen onder meer de Markers. Aan hun veelkleurige kleding is door kenners te zien welk seizoen het is. Tijdens kerkelijke feestdagen worden aparte kledingstukken gedragen; tijdens bruiloften is de dracht weer anders. Opvallend bij de mannen uit Urk zijn de wijde broeken met zilveren broekstukken waar Bijbelse voorstellingen op staan. En wat te denken van de Isabé uit Huizen? Altijd prachtig om te zien.

Het verhaal van Eibertje

De belangrijkste figuur en de naamgever van deze dag is natuurlijk onze eigen Eibertje, die met haar gezelschap de typische Nunspeetse dracht laat zien. Zij heeft haar mandje met eitjes vast weer bij zich, want dit is hoe zij een bekende figuur uit de plaatselijke geschiedenis is geworden. Wekelijks ging zij lopend van Vierhouten naar de markt in Nunspeet, om haar eieren aan de man of vrouw te brengen. Zij volgde een vaste route door wilde bossages; nu het Eibertjespad. En ook dit jaar zijn Eibertje en haar gezelschap weer van de partij! Zij en leden van vele andere groepen zijn de hele dag in Nunspeet aanwezig en zullen graag met je op de foto gaan of eventuele vragen beantwoorden.
De organisatoren, Willy Bonestroo, Jan Plender en Ineke de Zwaan van Nuwenspete organiseren deze dag in samenwerking met Nunspeet Onderneemt Samen en met Nunspeet uit de Kunst.

Kom met het OV, fiets of parkeer buiten het centrum

Vanwege de verwachte drukte en de verbouwing rond de stationsomgeving wordt het sterk aangeraden met de fiets of met het openbaar vervoer te komen; vanaf station Nunspeet is het slecht 5 minuten lopen naar het centrum.
Als je wel met de auto wilt komen kijk dan in onderstaand overzicht voor de extra parkeerplaatsen:

plattegrond parkeerplaatsen - eibertjesdagLet op: grote parkeerplaatsen P1, P2 en P3 zijn tot 19.00 uur open!