Memorial Fietsweek

VVV Nunspeet organiseert de laatste week van september een bijzondere fietsweek die in het teken staat van 75 jaar bevrijding. Deelnemers fietsen de Nunspeet Memorial Tour; een route waarin de Nunspeetse herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog centraal staan. Nu alle QR-codes geplaatst zijn is het fietsen van deze route een complete belevenis. Met alle extra […]

VVV Nunspeet organiseert de laatste week van september een bijzondere fietsweek die in het teken staat van 75 jaar bevrijding. Deelnemers fietsen de Nunspeet Memorial Tour; een route waarin de Nunspeetse herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog centraal staan. Nu alle QR-codes geplaatst zijn is het fietsen van deze route een complete belevenis. Met alle extra informatie die je onderweg via het scannen van de QR-codes kunt krijgen gaan de verhalen van toen nog meer leven. Een bijzondere, interactieve route dus! Graag zetten wij deze nog een keer in het zonnetje in het bijzondere herdenkingsjaar ’75 jaar vrijheid’. Ook kun je deze week een route fietsen van het Noord-Veluws Museum in Nunspeet naar Museum Sjoel in Elburg. Deze beide musea tonen samen de indrukwekkende tentoonstelling ‘Vermoorde Kunst‘.

Memorial Tour als tweedaagse route mogelijk

Tijdens het fietsen van de Nunspeet Memorial Tour kom je al fietsend langs bijna alle plekken in de gemeente Nunspeet waar iets te vertellen is over de Tweede Wereldoorlog. De gebeurtenissen uit die tijd komen, door je te verdiepen in de geschiedenis, tot leven en worden samen een indrukwekkend verhaal. Er kan gestart worden bij VVV Nunspeet, VVV Vierhouten en VVV Elspeet. De route is totaal 55 kilometer; daar moet je dus echt wel een hele dag voor uit trekken! Gelukkig zijn er onderweg genoeg gelegenheden om iets te gaan eten of drinken; de route komt door Vierhouten, Elspeet, Hulshorst en Nunspeet. Het is eventueel mogelijk de route in te korten. Nog leuker is het natuurlijk om de route in twee dagen te fietsen vanuit Elspeet of Vierhouten. Overnachtingsmogelijkheden zijn er in overvloed; kijk hier voor de adressen!

QR-codes scannen

Onderweg is veel extra informatie te vinden door het scannen van de QR-codes met je telefoon. Het is dus handig van te voren een app te installeren waar deze mee geopend kunnen worden. Van de 24 geplaatste QR-codes met informatie over de Tweede Wereldoorlog zijn er maar liefst 20 opgenomen in de Nunspeet Memorial Tour; de andere 4 codes zijn eventueel apart te bezoeken of kunnen online bekeken worden. Naast de Nunspeet Memorial Tour kun je deze week nog een fietstocht maken, waarbij je de beide tentoonstellingen ‘Vermoorde Kunst’, in Nunspeet en Elburg, gaat bezoeken. Zo maak je er een echte Memorial Fietsweek van! Bij de start ontvang je de route van de Nunspeet Memorial Tour, een mooie fietsroute naar Elburg en diverse kortingsbonnen voor bijvoorbeeld wat lekkers onderweg. Je kunt de routes alle dagen vanaf 9.00 uur starten; deelname kost € 3,50 per persoon.

Tentoonstelling ‘Vermoorde Kunst’

Naast de Nunspeet Memorial Tour is het bezoeken van de tentoonstelling ‘Vermoorde Kunst‘ bij het Nunspeetse Noord-Veluws Museum een must. Je ziet hier zo’n 100 werken van Joodse kunstenaars die in de oorlog zijn omgebracht. Extra bijzonder is het om deze tentoonstelling, door een mooie fietstocht, te combineren met een bezoek aan Museum Sjoel in Elburg. Hier zijn de werken van het bekende joodse kunstenaarsechtpaar Else Berg en Mommie Schwarz te zien. De route naar Elburg neemt je verder mee langs de Veluwemeerkust, naar de Vogeltuinen en door de bossen. Een heerlijke fietstocht met genoeg bezienswaardigheden onderweg. Het stadje Elburg is een prachtige oude Hanzestad, met een gezellig aanbod van horeca en winkels. De Memorial Fietsweek vindt plaats van maandag 28 september tot en met vrijdag 2 oktober.
Doe mee en kom naar de VVV!