Met een persconferentie, gegeven door Stichting Natuureducatie & Informatie Veluwe (SNIV), Bezoekerscentrum Nunspeet (BCN) en Nunspeet uit de Kunst (NUDK) is weer een belangrijk stap gezet in de samenwerking van deze partners én naar de invulling van de Poort van de Veluwe in Nunspeet.
Intentie tot samenwerking en presentatie toekomstvisie
De eerder genoemde partijen hebben de intentie om in de nabije toekomst (eind 2025/begin 2026) samen op één locatie een belangrijk rol in de ontvangst van de bezoekers van Nunspeet en van de Veluwe te vervullen. Waar nu Bezoekerscentrum Nunspeet gehuisvest is, zal straks Bezoekerscentrum 2.0 gevestigd zijn, en hier zullen Nunspeet uit de Kunst en de SNIV samen de bezoekers ontvangen en wegwijs maken voor hun bezoek aan de Veluwe. Met een prachtige expositie, waarin beleving en educatie een grote rol spelen, zullen bezoekers geïnspireerd worden om de Veluwe te gaan verkennen maar zullen zij ook begrijpen dat de natuur kwetsbaar is en met respect behandeld moet worden.
De samenwerking van SNIV, NUDK en BCN zal leiden tot een sterkere onthaalfunctie waarbij alle partijen iets inbrengen en doublures in het aanbod worden voorkomen.
Poort van de Veluwe
Nunspeet is de eerste gemeente waar deze Poort van de Veluwe gerealiseerd zal worden. Na Nunspeet zullen er nog meer van dergelijke toegangslocaties tot de Veluwe komen. Op deze manier wordt het publiek verleid de randen van het gebied te bezoeken, daar waar de natuur minder kwetsbaar is maar waar ook veel aanbod voor de bezoekers nabij is, denk aan horeca en overnachtingsmogelijkheden. In het midden van de Veluwe zal dan meer rust en ruimte zijn voor het wild en de natuur.
Vanuit de Poort van de Veluwe in Nunspeet zal de verbinding met het centrum goed zichtbaar zijn, waardoor de bezoekers voor of na hun bezoek aan de natuur makkelijk een bezoekje aan het gezellige dorp Nunspeet brengen. Voor een bezoekje aan de overige dorpen Hulshorst, Vierhouten en Elspeet kan natuurlijk dan ook prima de (huur)fiets of de bus worden gepakt, een mooie natuurinclusieve gedachte.