Wildverstoring, brandgevaar en bosonderhoud

Het is goed en belangrijk te blijven beseffen dat wij te gast zijn in de natuur en dat wij hier enorm veel invloed op hebben. Daarom delen wij in dit bericht informatie over wildverstoring, brandgevaar, zodat wij samen scherp blijven en ongelukken voorkomen worden. Ook informatie over aanstaand bosonderhoud bij Nunspeet.

Ga je de natuur in? Let dan op het volgende…

De Veluwe is één van de mooiste en rijkste natuurgebieden van ons land, waar ongelooflijk veel soorten dieren, bomen en planten zich thuis voelen. Het is heerlijk dit te bewonderen en te genieten van al deze pracht. Daarom gaan wij ook graag en steeds vaker de natuur in.
Het is goed en belangrijk te blijven beseffen dat wij daar te gast zijn en dat wij enorm veel invloed hebben op deze natuur.
Daarom delen wij in dit bericht informatie over wildverstoring en brandgevaar, zodat wij samen scherp blijven en ongelukken voorkomen worden.
Ook delen wij informatie over bosonderhoud, wat vanaf 15 augustus plaats zal vinden in het Belvédèrebos en het Zandenbos. Goed om rekening mee te houden, ook voor jouw veiligheid!

Pas op voor wildverstoring

Door onoplettend gedrag wordt veel wild verstoord wat te vaak in een drama eindigt. Kijk dit filmpje en jij weet waar je op moet letten, zo kun je helpen bij het voorkomen van dierenleed door wildverstoring.

Het gevaar van natuurbrand

natuurbrandWe hebben de afgelopen jaren vaak te maken met lange droge periodes, waardoor we extra alert moeten zijn op natuurbrand. De meeste branden worden door mensen veroorzaakt. Dat wil je toch niet op je geweten hebben? Denk daarom aan de volgende zaken:

  • Gooi sigaretten en glas in een prullenbak of neem deze mee
  • Parkeer je auto (hete uitlaat) niet in droog gras
  • Maak geen open vuur (BBQ of vuurkorf) in een periode met een verhoogde kans op natuurbrand
  • Wees extra alert met heide en dennenbos. Hier is de kans op een snel uitbreidende brand groter dan in een loofbos
  • Wees alert op verdachte situaties en meld die bij de terreineigenaar of bij de hulpdiensten, zoals brandweer en politie. Maak eventueel een foto of filmpje met kenmerken
  • Houd je aan de regels en ga niet van wegen en paden af. Neem eventueel een kaart met routes (gps) mee als je op stap gaat, zodat je je beter kunt oriënteren
  • Lees alles op de website van de gemeente Nunspeet of download de brochure!

Bosbeheer en houtoogst Belvedère bos en Zandenbos

stapel boomstammenStaatsbosbeheer start 15 augustus met bosbeheer en houtoogst in het Belvedère bos en het Zandenbos. Bosbeheer draagt bij aan een duurzaam en gevarieerd bos. Er worden bomen geveld waardoor andere bomen meer ruimte krijgen voor hun groei. De bomen die weggaan, zijn aangewezen met een oranje stip.
Staatsbosbeheer stuurt zo ook op de soorten in het bos, waardoor de vitaliteit en de diversiteit aan diersoorten vergroot wordt. Voorafgaand en tijdens het werk wordt er een flora en fauna check uitgevoerd. Als er bijvoorbeeld dassenburchten of broedbomen van roofvogels aanwezig zijn, worden maatregelen genomen om deze te beschermen. Deze plekken met de juiste ruimte er omheen worden uitgezonderd van het boswerk en voorzien van een markering door middel van lint.
De houtoogst gebeurt met een harvester. Dit is een zware machine die gebruik maakt van de wandel-, beheer- en dunningspaden. Hierdoor kunnen de paden tijdens en net na de werkzaamheden minder goed begaanbaar zijn. Wanneer alle werkzaamheden afgerond zijn, worden de wegen en paden zo snel mogelijk hersteld. Meer weten? Lees hier alles!