Cenotaaf

Cenotaaf bij Britse oorlogsgraven

Op de Algemene begraafplaats Nunspeet-Oost bevinden zich zes graven van Britse militairen die op grondgebied van de gemeente Nunspeet om het leven zijn gekomen. Het was de wens van twee Nunspeetse oorlogsveteranen Willem van Well (overleden 20 oktober 2011) en Jan Scheepstra (overleden 18 augustus 2007) om deze graven beter geschikt te maken voor herdenkingen. De beplanting werd aangepast, er werden twee vlaggenmasten geplaatst en dank zij de medewerking van de Bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht kregen zij een propeller. Op de gemeentewerf is een betonnen voet gemaakt waar het propellerblad is ingezet. De Koninklijke Luchtmacht leverde een plaquette met acht namen en teksten. De onthulling op 2 mei 2006 (lees hier artikel Nunspeter Post en artikel cenotaaf onthuld) werd verricht door burgemeester D.H.A. van Hemmen en de twee initiatiefnemers. Op de plaquette staan de namen van de zes Engelse militairen. De namen van twee inwoners van Nunspeet, die als militair in de meidagen van 1940 zijn gesneuveld zijn toegevoegd. Bij de 4 mei-herdenking zijn de graven opgenomen in de ‘stille tocht’. Ook op Poppyday rond 11 november wordt een herdenking gehouden. Een cenotaaf is een grafteken dat al sinds de klassieke oudheid wordt opgericht ter nagedachtenis van overledenen van wie het stoffelijk overschot elders verkeert of onvindbaar is. Meer informatie over de zes Engelse militairen is te vinden in deze Oorlogsherinneringen onder de kopjes Kienschulpenweg, Oosteinderweg en Oudeweg (Zilverbeekje).

Herkomst propellerblad

Dit propellerblad is afkomstig van een Halifax bommenwerper die op de terugweg van een bombardement op Aken op 24/25 mei 1944 was neergestort bij Hank (gemeente Werkendam).
Het staartstuk en het stoffelijk overschot van twee bemanningsleden werden geborgen. In 1953 werden zij begraven op het Ereveld Jonkerbos in Nijmegen. De rest van de Halifax en de overige vijf inzittenden werden in september 2005 geborgen. Op 27 september 2006 vond de begrafenis in Nijmegen plaats. Die dag vond ook de onthulling van een monument plaats bij Hank.