Beleef de Koninklijke Veluwe in Nunspeet

In 2022 staat het teken ‘Koninklijke Veluwe’ centraal, met de heropening van Paleis Het Loo als hoogtepunt. Royaltyliefhebbers kunnen ook in of nabij de gemeente Nunspeet bijzondere koninklijke plekken bezoeken. Fiets de Wilhelminaroute en zie alles!

Nu Paleis Het Loo na een jarenlange renovatie deels weer open is staat 2022 in het teken van deze bijzondere gebeurtenis. Er is dit jaar dan ook gekozen voor het thema ‘Koninklijke Veluwe’. Vele royaltyliefhebbers zullen het paleis en de omringende parken komen bewonderen, en mogen dan eigenlijk de gemeente Nunspeet niet overslaan! Met de Kroondomeinen en bijzondere connecties met het koninklijk huis binnen of nabij onze gemeentegrenzen zijn er ook hier vele verhalen te vertellen.
Nunspeet uit de Kunst heeft hier op ingespeeld door een speciale route samen te stellen: de Wilhelminaroute! Beleef de Koninklijke Veluwe vanuit de rust van het prachtige Nunspeet.

Kunstwerk bij Noord-Veluws Museum

Herder Willem Mouw met schapen, 1929-Noord-Veluws Museum

Herder Willem Mouw met schapen, 1929-Noord-Veluws Museum

Koningin Wilhelmina (1880-1962) trok vanuit Paleis Het Loo graag de Veluwse bossen in om de door haar zo geliefde natuur op het doek vast te leggen. Zij beschikte over een schilderwagen, voorzien van een kacheltje en alle schildersattributen. Het Noord-Veluws Museum presenteert tijdens het Koninklijk Themajaar een ‘Wilhelmina vitrine’. Hierin is een litho en een mapje prentbriefkaarten naar schilderijen van H.M. Koningin Wilhelmina te zien. De afbeeldingen van haar kunstwerken had zij in de crisisjaren van de jaren dertig beschikbaar gesteld ‘ten bate van de noodlijdende kunstenaars’.

De vitrine staat bij het schilderij ‘Herder Willem Mouw met schapen, 1929’ van Jonkvrouw Ima van Eysinga uit Elspeet. Zij schilderde wel eens samen met koningin Wilhelmina op de Elspeetse heide. Ook onderhield koningin Wilhelmina contact met schaapsherder Willem Mouw (1887-1973). Wanneer koningin Wilhelmina de Veluwse herder ontmoette als zij op de hei ging schilderen, ontstond nogal eens een diepgaand gesprek over zaken van het geloof.

Koninklijke logé in de Roskam

Gedichtje koningskamer

Gedichtje koningskamer

Het verhaal gaat dat, in Dorpsherberg De Roskam een onecht kind van Koning Willem III langere tijd heeft verbleven. Hij was kleermaker in het dorp en heeft drie maanden in De Roskam gelogeerd. De Roskam heeft de kamer waar hij sliep omgedoopt tot “De Koningskamer”. Op deze kamer zijn afbeeldingen van Koning Willem III (vader van Koningin Wilhelmina) te zien.
Ook als je niet in deze kamer logeert is een bezoekje aan deze oudste herberg van Nunspeet een leuke tip: de wetenschap dat zich hier zoveel heeft afgespeeld is bijzonder.

Koninklijke routes en royaal genieten

Om al deze koninklijke hotspots op een leuke manier te ontdekken heeft VVV Nunspeet uit de Kunst een aantal prachtige themaroutes ontwikkeld.
Allereerst de Wilhelminaroute, een route langs het Noord-Veluws Museum en allerlei andere bijzondere plekken, die ook naar Paleis Het Loo en het Aardhuis gaat. De route is ook prima in 2 dagen te fietsen waarbij je bijvoorbeeld in Apeldoorn vertrekt en in Nunspeet overnacht. Op die manier heb je onderweg meer tijd voor alle bezienswaardigheden.
De Wilhelminaroute is bij alle VVV-vestigingen in Nunspeet te koop voor € 2,00.

Ben jij een bomenliefhebber? Doe dan deze zomer mee met de Veluwse Fietsdagen en fiets de Koninklijke Bomenroute! Deze route laat je vele bijzondere bomen zien; waaronder allerlei écht koninklijke bomen maar ook prachtige monumentale woudreuzen. Ook de Kroondomeinenroute zal tijdens de fietsdagen in het zonnetje staan; deze route gaat vanuit Elspeet door de prachtige koninklijke natuurgebieden naar Apeldoorn.