Stolperstein: een persoonlijk monument
Een Stolperstein is een betonnen steen van 10 x 10 cm, met aan de bovenkant een messing plaatje waarin de naam, geboorte- en overlijdensdatum en de plaats van overlijden wordt gestanst. Ze staan ook wel bekend als struikelstenen. Het is een herinnering aan de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog en een herdenkingsteken voor de overledenen.
De Stolperstein wordt geplaatst in de stoep voor het voormalige woonhuis van het slachtoffer. In Hulshorst is hier één Stolperstein gelegd voor Mozes (Maurits) Jacobs. Hij was gymnastiekleraar in een werkkamp in Vierhouten, kreeg ontslag omdat hij jood was en verhuisde naar de Zandhuisweg in Hulshorst. Voorjaar 1943 bracht hij zijn kinderen onder bij bekenden, omdat joden zich moesten melden in kamp Westerbork. Toen hij op 1 april nog wat in Vierhouten wilde brengen liep hij in de val. Jacobs probeerde te vluchten maar werd neergeschoten. Hij overleed op 9 juli 1943 op 37-jarige leeftijd in Sobibor.
Een joods echtpaar aan de Esdoornlaan en een Joods echtpaar aan de F. A. Molijnlaan zijn in diezelfde maand naar Westerbork gegaan en vervolgens omgekomen.
De Duitse kunstenaar Gunter Demnig begon in 1997 met het leggen van de eerste Stolperstein in de Berlijnse wijk Kreuzberg. Inmiddels liggen er in vele landen al Stolpersteine; sinds 2007 ook In Nederland. In de gemeente Nunspeet liggen Stolpersteine op 5 verschillende plekken. Gunter Demnig geeft zo ieder slachtoffer een eigen monument.
Zijn motto is: ‘EEN MENS IS PAS VERGETEN ALS ZIJN OF HAAR NAAM VERGETEN IS’.